Мълчанието на чиновниците: Колко пари харчи община Асеновград за външен PR и реклама?

6655
Мълчанието на чиновниците: Колко пари харчи община Асеновград за външен PR и реклама?
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Още един брой от "Мълчанието на чиновниците" ще отделим за ръководството на община Асеновград. Казусът този път касае парите, похарчени за граждански договори за реклама и PR-материали. Общинската управа за пореден път нарушава закони, наредби, правила, отказвайки информация, касаеща обществени средства. Разбира се, чуждите пари се харчат без мярка и за какво пък трябва да се дава отчет на хората, от които са събрани.

Важен въпрос е този, за фирмите и фирмичките, евентуално извършили конкретна услуга и сумите, които са получили за това. Мария Вълканова - заместник-кмет на Асеновград, упълномощена за известно време да изпълнява длъжността кмет на общината (вече започвам да се чудя кой всъщност е истинският управник на града), отказва да отговаря на евентуално неудобни за някои хора въпроси.

Предлагат инспекторите от ДАИ да минат на граждански договори като мярка срещу корупцията

Транспортното министерство обмисля да промени статута на инспекторите, пред които се държи изпитът по кормуване. Обсъжда се те да минат...

Какъв е броят на гражданските договори, сключени през 2018 г.? На каква обща финансова стойност са те? Какви конкретни услуги ползва общината чрез тях? Колко договора са за медийно отразяване (информационно обслужване)? Какъв е броят на договорите с външни фирми за реклама и други подобни услуги? Каква е общата финансова рамка, ползвана през 2018 г. за целта и за какво конкретно са реализирани средствата?

Това са част от въпросите, на които Вълканова отказа отговор пак с мотива, че според Закона за достъп до обществена информация питанията не отговаряли на условията. Борихме се за тези отговори почти година. Зададохме ги по три различни начина, последния от които оформен от човек, занимаващ се точно с това. Е, явно не уцелихме нито един от вариантите ни да отговаря на изискванията на заместник-кметът Мария Вълканова.

Тя, от своя страна, нарушава Закона за достъп до обществена информация, отговаряйки субективно и посочвайки, че вече веднъж сме получили отказ. Уважаема, инженер Вълканова, нека Ви приканим да си прочетете горепосочения закон, според който общинската управа е длъжна да отговори дори и с отказ, а не в отговора си да посочва, че вече сме получили отговор, който не сме обжалвали. Но ако целите обжалване и дело и не желаете да комуникираме като цивилизовани хора, ще го направим. Същата възможност обаче нямат много от жителите на Асеновград, които просто се примиряват с липсата на отговор, от страна на администрацията, при подадени жалба или сигнал.

Междувременно, припомняме, че на общинското редовно заседание на 30.01.19 г. кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов съобщи, че средствата, отделени за граждански договори през 2018 г. са били около 60 000 лева. От градската управа отказаха да отговорят защо през 2019 г. е заложена същата сума, дали е планирано сключване на нови договори, с каква цел и за какви услуги? И за финал - всички тези мълчаливи или явни откази за достъп до обществена информация в последната една година никак не говорят за прозрачно управление в община Асеновград.

Предлагат граждански договори за учителите, които водят ученици на екскурзии

Граждански договори за учителите, които водят деца на екскурзии - тази идея се обсъжда в момента сред туроператорите. Промяната може да...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com