Над 1 000 асеновградчани поискаха помощи за отопление за новия зимен сезон

2810
Над 1 000 асеновградчани поискаха помощи за отопление за новия зимен сезон
Снимка: Actualno.com

Близо 1 100 заявления-декларации за получаване на целева помощ за отопление през предстоящия зимен сезон са подадени засега в Дирекция „Социално подпомагане”-Асеновград. Исканията са постъпили през месец юли. Към 01.08.18 г. са издадени 332 заповеди за отпускане на помощта, както и три отказа. Крайният срок за прием на заявления-декларации за отоплителен сезон 2018 г./2019 г. е 31.10.2018 г.

Документите следва да се подават по настоящ адрес на нуждаещите се лица и семейства. Отговор с информация за отпускане или съответно – отказ се изпраща до получателите в 14-дневен срок от издаването на заповедта. Целевата помощ се изплаща не по-късно от края на месеца, следващ този, на издаване на документа. Размерът й се определя със заповед на министъра на труда и социалната политика. За предстоящия отоплителен сезон правоимащите лица и семейства ще получат по малко над 370 лева. За справка, размерът на помощта през предходния отоплителен сезон - 2017 г./2018 г. - беше около 365 лева. Тогава от Дирекция „Социално подпомагане”-Асеновград средства за отопление бяха предоставени на повече от 2 200 лица и семейства от общината. Приблизително 90 от тях се отопляват чрез електроенергия, пет - с природен газ, а останалите около 2 100 души - с твърдо гориво.

Засаждат около 280 дървета в кв. „Запад“ в Асеновград

Днес стартират реалните дейности от дългоочакваното реновиране на квартал „Запад“ в Асеновград. Самият ремонт, както и райо...

Целева помощ през изминалия сезон бе отказана на над 400 лица и семейства, като при близо 300 от случаите причина за отказа е, че доходът надвишава диференцирания минимален такъв, за отопление. В този смисъл, заявление за отпускане на средства има право да подаде всеки. Посредством социална анкета се преценява дали лицето или семейството има право да получи този вид помощ. При отопление с топлоенергия, електроенергия и природен газ помощта се изплаща в парични средства по банков път или по пощата, а не чрез ваучери, каквато бе практиката преди време. Право на целева помощ за отопление имат лицата и семействата, чийто средномесечен доход за предходните шест месеца е по-нисък или равен от диференцирания минимален такъв, който от 01.01.18 г. е увеличен от 65 лева на 75 лева, и отговарят на условията по чл.10 и чл.11 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. Това са причини, които биха довели до нарастване броят на лицата и семействата, които имат право на целева помощ за отопление през новия зимен сезон, коментира за Actualno.com Валерия Геориева – директор на Дирекция „Социално подпомагане”-Асеновград.

Други изисквания към кандидатите са да не са регистрирани като еднолични търговци или собственици на капитал в търговско дружество, да не са извършвали продажба на собственост през последните пет години, да не са дарили жилище или друг имот, да не са предоставили собственост срещу задължение за издръжка и гледане, собственото жилище, в което живеят, да е единствено и други. Безработните лица трябва да имат поне шестмесечна регистрация в дирекция „Бюро по труда“ и да не са отказвали предложена им работа. Работещите трябва да представят документ, удостоверяващ доходите им от последните шест месеца. Относно практиката да се извършват проверки на лицата, когато помощта се изплаща посредством финанси, вместо чрез ваучери, от Дирекция „Социално подпомагане“, отговориха, че списък с информация за жителите на общината, имащи право на помощта се предоставя на електроразпределителното дружество. От там са длъжни да върнат обратно информация за наличие на неразплатени в срок задължения, както и предприети действия по прекъсване на електрозахранването за всеки един от месеците през отоплителния сезон.

При установяване на случаи, в които средствата не са били използвани по предназначение, лицата и семействата се лишават от правото да получават такава помощ през следващия отоплителен сезон. За изминалия зимен сезон няма заловени нарушители. Извършват се проверки и за установяване на недобросъвестно получени помощи. През 2018 г. са засечени два такива случая, при които средствата следва да бъдат възстановени, като лицата се лишават от право на подпомагане до възстановяване на дължимите суми, но за срок не по-дълъг от две години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com