Още обвинения срещу заместник-кмета на Асеновград

2418
Още обвинения срещу заместник-кмета на Асеновград

Нови четири обвинения ще бъдат повдигнати на бившия началник на РУ на МВР-Асеновград и настоящ заместник-кмет на града Димчо Темелков. Това съобщиха от Окръжна прокуратура-Пловдив, която наблюдава досъдебно производство.

По случая с Темелков са проведени множество разпити на над 150 свидетели. Извършени са различни по вид експертизи, огледи и отделяне на материали по незаведени сигнали за осъществени престъпления. На база тези факти заместник-кметът е бил редовно призован за предявяване на новите обвинения. Връчването на призовките не се е случило поради внезапно заболяване на Димчо Темелков, което, по думите на адвоката му, е възпрепятствало явяването на бившия полицейски шеф пред следователи от Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура-Пловдив.

Арестуваният бивш шеф на РУ-Асеновград става заместник-кмет

Димчо Темелков е четвъртият заметник-кмет на община Асеновград. Той е бивш началник на РУ „Полиция“ в града. Темелков встъ...

Три от новите обвинения са повдигнати срещу заместник-кмета на Асеновград заради подозрения за набавяне за себе си имотна облага, изразяваща се в кариерно израстване и получаване на поощрения и награди. По данните на Прокуратурата това се е случило в периода от 13.03.14 г. до 13.07.15 г.

От ведомството обясняват, че в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, Темелков не е изпълнил задълженията си по различни текстове от Закона за МВР.

Окръжната Прокуратура в Пловдив счита, че вследствие на деянието е можело да бъде уронен престижът на Вътрешното министерство и да бъде понижено доверието към работата на органите на реда. Разследването е установило, че Димчо Темелков не е регистрирал, пропуснал е да проведе оперативно-издирвателна дейност, не е отчел анализ на постъпила информация, не е оценил съобщения и входирани заявления с оглед данни за извършени престъпления от общ характер, не е извършил проверка и не е докладвал материали в компетентната Районна прокуратура-Асеновград по общо 18 подадени жалби и заявления от пострадали граждани.

Тъжителите са сигнализирали за различни по вид престъпления: измами, закани за убийство, изнудване, блудства, грабежи, хулиганства, нанесени телесни повреди, притежание на огнестрелно оръжие без разрешително, противозаконно лишаване от свобода и други. На Димчо Темелков днес е следвало да бъде предявено и четвъртото обвинение, касаещо документно престъпление, в качеството му на началник на РУ на МВР-Асеновград.

Укрити ли са доказателства по случая с арестувания шеф на МВР в Асеновград?

Преди МВР да използва полиграф за тестове за интегритет, редно е да урегулира тази дейност. Защото сега се действа на принципа на шаман...

Към момента става ясно, че той е съставил официални отчетни документи пред ОД на МВР-Пловдив, свързани с броя на получените съобщения за извършени престъпления и тяхното отработване, в което е удостоверил неверни обстоятелства. А именно - че за периода от 24.11.14 г. до 03.07.15 г. в асеновградската Полиция са получени с 15 жалби по-малко за извършени деяния: сигнали за телефонни измами, кражби, грабежи, блудства, хулиганства, унищожаване и повреждане на чуждо имущество и други. Посочва се, че тези престъпления са за други случаи, различни от споменатите по-горе.

Припомняме, че Димчо Темелков бе арестуван през септември 2015 г. Малко по-късно му бе повдигнато обвинение за лично укривателство. През месец април тази година той бе назначен за заместник-кмет на Асеновград. Негов ангажимент са транспортът и сигурността в градската среда. Днес по-рано екипът ни опита да открие бившия началник на асеновградската полиция на работното му място в Общината, за да може и той да изрази своята гледна точка по казуса. Малко след 16:30 ч. вратата на кабинета, в който работят той и секретарят му, бе заключена. Заместник-кметът не отговори и на телефоните позвънявания, от наша страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com