Приеха бюджета на Асеновград. Ето какви са наличностите по сметките на общината

2187
Приеха бюджета на Асеновград. Ето какви са наличностите по сметките на общината
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

По сметките на община Асеновград към 11.11.2019 г., когато встъпи в длъжност новият кмет - Христо Грудев, са били налични близо 5 750 000 лева. В това число - депозити на стойност малко над 790 000 лева по бюджетната сметка, около 1 800 000 лева по сметката за средства от европейския съюз и приблизително 810 000 лева по набирателната сметка - средства временно предоставени от контрактори, като гаранции.

Това съобщи от трибуната на местния парламент под формата на отговор градоначалникът доктор Христо Грудев по постъпило питане от общинския съветник от коалиция "БСП за България" доктор Емил Караиванов. Чрез въпроса си той поиска да бъдат обявени публично задълженията и наличностите по сметката на община Асеновград към 11.11.2019 г. Към 31.12.19 г. общо дългът на община Асеновград възлиза на около 13 000 000 лева. По отношение на дължимото стана ясно, че администрацията има да изплаща с близо 14 000 000 лева по подписани и вече действащи 137 договора.

„Шареният“ общински съвет в Плевен ще взима трудни решения

Девет партии и коалиции влязоха в новия Общински съвет на Плевен. Нито една от тях няма сериозен превес над останалите. От общо 41 общи...

Освен това, по проекта за "Воден цикъл" са доказани и наложени корекции в размер на над 7 150 000 лева. По така наречения "Проект за градска среда в квартал "Запад" в съдебен спор са финансови корекции в размер на около 280 000 лева. По проект за "Образователна инфраструктура" общината отново е в съдебна процедура и задълженията по потвърдени на първа инстанция средства са в размер на близо 410 000 лева.

Грудев посочи, че ако до 29.02.20 г. не заработи и така наречената "когенерация" на пречиствателната станция за отпадни води, община Асеновград може да очаква 100% финансова корекция. Кметът обяви, че по отношение на някои от подписаните и действащи 137 договора са направени частични плащания, а по други е платен 10% аванс.

Междувременно, бюджетът на Асеновград в размер на над 49 000 000 лева бе приет след почти двучасов дебат в местния парламент. Към тази точка интересно бе предложението на Гео Караданов от "БСП за България" да се премахнат всички такси за детските градини и яслите в общината с цел да има равен достъп на всички малки асеновградчани. Предложението му да стартират процедури по промени в съответната наредба в тази посока обаче не срещна одобрението на колегите му съветници. Караданов обеща, че още за следващата сесия на Общинския съвет в града той ще предложи искането си отново по съответния ред. Бюджетът на община Асеновград бе подкрепен от 25 гласа, "Против" гласуваха двама, а 6 се отбелязаха с "Въздържал се".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com