Проект осигурява патронажна грижа за близо 170 възрастни от Асеновград

7048
Проект осигурява патронажна грижа за близо 170 възрастни от Асеновград
Снимка: Actualno.com

Точно 168 души ще могат да се възползват от социалния проект "Патронажна грижа в община Асеновград", за който Actualno.com ви съобщи преди няколко дни, че се търси персонал. Финансите, осигурени за реализирането му, са в размер на близо 412 000 лева. 350 000 лева от тях са отпуснати от Европейския социален фонд и 61 800 лева са от национално съфинансиране. Началната дата за стартиране на проекта бе 01.08.19 г., като продължителността му е 16 месеца.

Всички 168 души потребители ще са хора над 65-годишна възраст с ограничения или невъзможност за самообслужване. Те ще получават здравни и социални услуги, психологическа подкрепа и консултиране. Основната цел на проекта е да се подобри качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните, чрез услуги в домашна среда.

Плевенско село иска по-голям социален патронаж, населението му застарява

Капацитетът на домашния социален патронаж в плевенското село Коиловци да се увеличи, защото населението там застарява и делът на възрас...

Патронажната грижа ще се осъществява в рамките на година. За целта община Асеновград ще осигури подходящи помещения, на които при необходимост да бъде извършен ремонт. Ще се закупят също оборудване и обзавеждане. Ще бъдат наети екип от специалисти - медицински сестри, домашни санитари, социални работници, психолози. Предвидено е обучение и подкрепа за персонала. Проектът се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, процедура „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 2”.

Междувременно, стартира и прием на документи за включване в механизма "лична помощ". Могат да кандидатстват хора, които имат нужда от подкрепа, както и желаещи да станат лични асистенти. Споменатата помощ може да се ползва до 31.12.20 г. Ползвателите на лична помощ са: лицата с или без право на чужда помощ и определени 90% или повече трайна намалена работоспособност или вид и степен на увреждане; децата с право на чужда помощ с определени 50% и над 50 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност.

Личен асистент пък може да бъде всяко дееспособно лице, което не е поставено под запрещение; не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер и спрямо него не са налагани мерки за защита по Закона за защита от домашното насилие на ползвател на лична помощ.

Документите на желаещите ще се приемат в сградата на Домашен социален патронаж, в Асеновград, на булевард ,,България“ №25.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com