Търсят безработни за „Личен асистент“ на хора с увреждания

2530
Търсят безработни за „Личен асистент“ на хора с увреждания
Снимка: Actualno.com/Наси Маркова

Нов проект на обща стойност близо 391 000 лева стартира в община Асеновград. Целта е да се подпомогне намирането на работа за трудно подвижните граждани, съобщава кореспондентът на Actualno.com в града.

Проектът е с наименование „Социално включване на хората с увреждания в община Асеновград и улесняване достъпа им до заетост”. Той се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз /около 332 000 лева/, а близо 59 000 лева са от национално съфинансиране.

Цацаров: До момента кметът на Асеновград е обвинен в длъжностно присвояване

До момента кметът на Асеновград Емил Караиванов е обвинен в длъжностно присвояване. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. &bdqu...

Проектът вече стартира, а продължителността му е 20 месеца. Датата, на която трябва да приключи, е 31.12.18 г. Основната цел е да бъде увеличен броят на заетите или търсещи работа хора с увреждания. Цели се и повишаване мотивацията им за независим и самостоятелен начин на живот. Чрез проекта ще се предостави възможност за връщането на пазара на труда на членове от семейства, полагащи грижи за лица с увреждания. Планира се още да бъде реализирана социалната услуга "Личен асистент".

Ще бъде разкрит и Център за иновативни услуги. Задачата на тази институция ще е да осигури по-добро качество на живот с подкрепяща социална, здравна, правна и психологическа грижа и консултации. Предвидено е продължителността на услугата „Личен асистент” да бъде 18 месеца - от 01.07.17 г. до 31.12.18 г. Тя ще обхваща общо 40 потребители. В нея ще имат право да се включат хора с увреждания и техните семейства, възрастни в риск, граждани в зависимост от грижа поради увреждане или невъзможност за водене на независим и самостоятелен живот. 20 безработни, които не са регистрирани в Бюрото по труда или не са трудово заети, ще бъдат наети на длъжност „Личен асистент“. Тяхната задача ще е да се грижат за 40-те потребители.

В Центъра за иновативни услуги е предвидено да има двама социални сътрудници, социален работник, медицинска сестра, юрист и психолог. Те ще консултират и информират лица, които се грижат за хора с увреждания, относно трудовите им права и възможността им за връщане на пазара на труда. Срокът за кандидатстване за работа по Проект „Социално включване на хората с увреждания в община Асеновград и улесняване достъпа им до заетост” е 09.06.17 г. Документи се приемат в офисите на Домашен социален патронаж, намиращ се в на булевард „България“ №25 в града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com