Афганистанската армия брани от талибаните столиците на три провинции

1894
Афганистанската армия брани от талибаните столиците на три провинции
Снимка: Getty Images / Guliver

Афганистанските сили се сражават, за да попречат първият провинциален град да падне в ръцете на талибаните след настъплението на бунтовниците срещу ключови населени места през уикенда, което бележи голяма ескалация на боевете.

Талибански екстремисти нападнаха най -малко три столици на провинции за една нощ - Лашкар Гах, Кандахар и Херат - след уикенд на тежки боеве, в които хиляди цивилни избягаха от настъпващите джихадисти.

Талибаните са превзели повече от половината от Афганистан

За сражения около три ключови града в Южен и Западен Афганистан между талибаните и афганистанските правителствени сили съобщават информ...

Сражения бушуват в столицата на провинция Хелманд Лашкар Гах, където талибаните предприемат координирани атаки срещу центъра на града и затвора - само часове след като правителството обяви разполагането на стотици командоси в района. Битките се засилиха от началото на май, като бунтовниците се възползваха от последните етапи на изтеглянето на ръководените от САЩ чужди сили след почти 20 години присъствие.

"Афганистанските сили на терен и с въздушни удари отблъснаха атаката", казаха военните в Хелманд за нападението срещу Лашкар Гах.

Хелманд в продължение на години беше в центъра на американската и британската военна кампания в Афганистан - само за да потъне в дълбока нестабилност сега. В провинцията се наблюдаваха някои от най -жестоките битки между чуждестранните сили и талибаните през годините.

Големите макови полета в провинциите осигуряват лъвския дял от опиума за международната търговия с хероин - което го прави доходоносен източник на парични средства за арсеналите на талибаните.

Загубата на столицата на Хелманд ще бъде огромен стратегически и психологически удар за правителството, което се ангажира да защитава провинциалните столици на всяка цена, след като през лятото загуби голяма част от селските райони, върху които талибаните установиха контрол.

Тежки поражения сред талибаните в Афганистан

Афганистанските национални сили за отбрана и сигурност (ANSOB) са убили 187 бойци от движението „Талибан“ през последните 2...

Сражения също бушуват в някои области на Кандахар, бившия бастион на въстаниците, и в покрайнините на провинциалната столица. Летището Кандахар беше атакувано през нощта в неделя, като талибаните изстреляха ракети, които повредиха пистата, което доведе до спиране на полетите за няколко часа.

Съоръжението е от жизненоважно значение за поддържане на логистиката и въздушната поддръжка, необходима, за да се предотврати превземането на града от талибаните, като същевременно осигурява въздушно покритие за големи участъци от Южен Афганистан - включително близкия Лашкар Гах.

На запад стотици командоси също се сражават, за да защитят Херат след дни на ожесточени битки.

"Заплахата е голяма в тези три провинции ... но ние сме решени да отблъснем атаките им", заяви говорителят на афганистанските сили за сигурност Аджмал Омар Шинвари пред репортери в неделя и добави, че това е "извънредна ситуация".

Завземането на всеки голям градски център от талибаните би довело сегашната им офанзива на друго ниво и би предизвикало опасения, че армията не е в състояние да устои на настъплението им.

Турция няма да приеме нова бежанска вълна след излизането на САЩ от Афганистан

Турция няма намерение да се натоварва със задълженията на други страни и да приема нова вълна мигранти след изострянето на ситуацията в...

"Ако афганистанските градове паднат ... решението на САЩ да се изтегли от Афганистан ще бъде запомнено като един от най-забележимите стратегически гафове във външната политика на САЩ", каза живеещият в Австралия експерт по Афганистан Нишанк Мотвани пред АФП. Това ще покаже, че Вашингтон „изостави най-проамериканското правителство в региона на радикални ислямисти, които вярват, че ще превърнат в развалини всичко, което е било изградено през последните две десетилетия“.

Кабул многократно отхвърля твърденията за стабилен напредък на джихадистите през лятото, но до голяма степен не успя да обърне посоката на събитията. Талибаните са завземали афганистанските градове в миналото, но са ги задържали само за кратко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Горови проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com