Американски и руски изтребители в "опасна близост" над Сирия

5681
Американски и руски изтребители в "опасна близост" над Сирия
Снимка: Getty Images / Guliver

Американски и руски бойни самолети се оказали в опасна близост – между 16 и 30 км – едни от други в небето над Сирия в събота (10 октомври), стана ясно днес (14 октомври).

Американският военен говорител полк. Стив Уорън каза по случая, че двойка американски изтребители и двойка руски „навлезли в едно и също бойно пространство“ и имали буквално визуален контакт помежду си, предаде BBC. Полк. Уорън също така каза, че руските самолети за пореден път нарушават работата на въздушните патрули, приближавайки се до безпилотни американски самолети, но руснаците не отговарят на тези обвинения. Двете военни сили сега трябва да организират конферентна видеовръзка, за да обсъдят начините за избягване на конфликт, докато Русия провежда въздушна кампания срещу Ислямска държава в Сирия.

Турция привика САЩ и Русия да се разберат за сирийските кюрди

Турция привика посланиците на САЩ и Русия, за да предупреди двете страни да не предоставят въоръжение и подкрепа на силите на сирийскит...

Вашингтон определя действията на руснаците като „безразсъдни“ и „неразбираеми“. Американският министър на отбраната Аштън Картър заяви, че очаква скоро да се стигне до споразумение, но определи руската позиция като късогледа от стратегическа гледна точка. “Дори и да продължаваме да не се разбираме в политиката по отношение на Сирия, ние би трябвало поне да се разберем да направим така, че нашите пилоти да бъдат в колкото е възможно по-голяма сигурност“, допълнил Картър, цитиран от IB Times, информира БГНЕС.

Дискусиите ще оформят третия кръг от разговори между двете страни, след като от руското министерство на отбраната казаха, че „имат нови предложения за САЩ по Сирия“.

Руските въоръжени сили започнаха въздушната си кампания в Сирия на 30 септември, заявявайки, че атакуват джихадистките групировки след искане от страна на сирийския президент Башар асад. Но Русия е обвинявана, че взима на мушка невоенни обекти, което Москва отрича.

На 15-16 октомври Европейският съвет също ще обсъди случващото се в Сирия.

В Сирия не стигат само ракетните удари, смята Путин

Руският президент Владимир Путин изрази съжаление, че контактите със САЩ са само на военно ниво и призова за обща работа за политическо...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com