X
 
 

Анкара обвини Вашингтон в нарушаване на споразумението за Сирия

744 0
photo of Анкара обвини Вашингтон в нарушаване на споразумението за Сирия
Снимка: iStock/Guliver
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че САЩ осъществяват патрулна дейност съвместно с кюрдските формирования в зоната за сигурност в Северна Сирия, което е в противоречие с турско-американското споразумение.

Той съобщи, че днес е започнало второто съвместно патрулиране в рамките на споразумението между Турция и Русия.

Създават ли САЩ нови бази в богата на петрол сирийска провинция?

Американските военни оборудват две нови бази в богатата на петрол провинция Дейр ес-Зор в североизточните райони на Сирия, съобщи Анадо...

„За съжаление, САЩ осъществяват отделен патрул с терористичната групировка YPG (силите за самоотбрана на сирийските кюрди), а те трябваше да напуснат. Как САЩ ще обяснят това? Такова нещо няма в нашето споразумение”, подчерта Ердоган пред журналисти, цитиран от РИА Новости.

На 17 октомври Турция и САЩ обявиха, че са се договорили за прекратяване на военната операция в Турция за 120 часа, в рамките на които кюрдските въоръжени отряди трябва да напуснат 30-километровата буферна зона по границата със Сирия.

Тази зона Анкара планираше да контролира самостоятелно. По-късно Ердоган заяви, че САЩ не изпълняват в пълна степен поетите към Турция ангажименти по отношение на Сирия, но Анкара не възнамерява да прави компромис.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Разкриха от какво е починало 3-годишното дете

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев получи предварителен доклад от проверката на дейността на трите лечебни заведения - Специализираната...