Анкара: Предсрочните избори са, за да разобличим антитурските сили

1335
Анкара: Предсрочните избори са, за да разобличим антитурските сили
Снимка: Pixabay

По волята на народа на 24 юни Турция ще премине към нова форма на управление, тогава започва нов период в историята на страната, заяви вицепремиерът и говорител на кабинета в Анкара Бекир Боздаг.

Той подчерта, че решението за провеждането на предсрочните избори за президент и парламент е стъпката, която позволява да бъдат нарушени и разобличени плановете на антитурските сили. Според него Турция е длъжна бързо да предприема и реализира решения в тази посока.

„От датата на вота историята на Турция ще бъде писана от самия турски народ. Управляващата Партия на справедливостта и развитието е напълно готова за предсрочните избори, а с календара на предизборната кампания няма да има никакъв проблем във Висшата избирателна комисия. До днес тя перфектно изпълняваше своята работа, тъй като представлява една от най-надеждните организации в Турция“, посочи Боздаг. Според него това, че подготовката за изборите ще премине в условията на извънредното положение, по никакъв начин няма да им окаже негативно влияние.

Вицепремиерът отбеляза, че извънредното положение е въведено в страната с цел борбата срещу терористите и терористичните организации, и до момента не е оказало, и няма да окаже влияние върху живота на гражданите, а всички те могат да ползват своите права и свободи без всякакви ограничения, предаде БГНЕС.

След обявената вчера дата за предсрочния вот политическите страсти в Анкара буквално кипнаха, големите партии проведоха експресни вътрешни и електорални анкети за президентската номинация. Главната опозиционна Народно-републиканска партия /НРП/ най-вероятно ще издигне лидера си Кемал Кълъчдароглу. Говорителят на НРП Бюлент Тезджан обаче посочи, че 85% от анкетираните смятат за изключително трудно организирането на всички процедури за предсрочния вот, особено определянето на депутатските номинации. Най-късно след 15 дни партията официално ще огласи кандидата си за президент.

Самият Кълъчдароглу днес отказа да коментира евентуалното му издигане за кандидат, тъй като решението за това ще бъде взето от членовете на НРП, а не еднолично. Той допълни, че се обмисля и сформиране на коалиция, и тепърва предстоят срещи с други опозиционни лидери.

Говорителят на управляващата ПСР Махир Юнал заяви, че по данните от последното проучване на електоралните нагласи настоящият президент Реджеп Ердоган е подкрепен от 55,6%, а той е и безспорният кандидат. Запитан по време на пресконференцията си защо е избрана именно датата 24 юни за предсрочния вот, той посочи, че тя е най-подходящата, тъй като тогава е краят на Рамазан байрама. Другият вариант бил за вот през юли, но е отхвърлен заради летните горещини и планираните отпуски на гражданите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com