Арести в Саудитска Арабия заради убития журналист Хашоги

5102
Арести в Саудитска Арабия заради убития журналист Хашоги
Снимка: iStock/Guliver

Арести на 18 души са осъществени в Саудитска Арабия, заради убийството на  журналиста Джамал Хашоги, предаде AFP. Саудитска Арабия призна в събота, че Джамал Хашоги е бил убит в консулството ѝ в Истанбул, но според версията на саудитската прокуратура журналистът е починал, след като влязъл в конфликт и се сбил с други хора.

Кралството съобщи също, че е уволнило висшия служител на разузнаването Ахмад ал Асири и съветника за кралски медии Сауд ал-Кахани.

Служителите в саудитското консулство се изправиха пред властите в Истанбул

Служителите на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул са дали показания пред турската прокуратура като част от разследването на из...

Саудитският журналист Джамал Хашоги, критик на ръководството на кралството и сътрудник на "Вашингтон пост", беше забелязан за последен път на 2 октомври, когато влезе в консулството на своята страна в Истанбул. Изчезването му бе забулено в тайна и предизвика международна криза, като турски официални лица обвиниха Саудитска Арабия за убийство, спонсорирано от държавата.

Саудитският крал разпореди създаването на министерски комитет под председателството на короната, за да преструктурира агенцията за разузнаване на кралството и да "дефинира правомощията ѝ точно", заявиха държавните медии.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати, които са най-големият защитник на Саудитска Арабия, могат да наложат санкции заради вероятното убийство на Хашоги. Държавният секретар Майк Помпео каза пред радио "The Voice of America": "Със сигурност ще разгледаме широк спектър от потенциални отговори".

Междувременно редакторката на Джамал Хашоги във в. "Вашингтон пост" определи саудитските обяснения за смъртта на журналиста като "пълна лъжа", предаде ДПА. "Отново съм бясна" след изявлението, разпространено от саудитската държавна информационна агенция, каза Карен Атия. "Джамал не просто е починал по време на сбиване. Той е бил убит. От саудитски мъже. В консулство", коментира тя.

Последната статия на изчезналия журналист Джамал Хашоги

Вестник "Вашингтон пост" публикува последната статия на изчезналия саудитски журналист Джамал Хашоги, в която сътрудникът на изданието ...

Атия припомни, че журналистът е бил на 60 години, и изрази учудване що за равностоен бой е имало между него и 15 други мъже. "И кой носи трион на "дискусия"?, попита тя, определяйки саудитското обяснение като обидно, а "тъпотата му - като потресаваща".

Атия попита още какво се е случило с тялото на Хашоги и защо първо саудитските власти са излъгали, че той си е тръгнал от консулството.

В същото време агенция "Ройтерс", позовавайки се на източник, близък до разследването, съобщи, че саудитските власти не са заповядвали да бъде убит или похитен журналиста Джамал Хашоги.

По негови данни първоначалните указания за Хашоги са били невярно интерпретирани, а последвалите инструкции са били "все повече и повече неконкретни" на журналиста и опита за прикриване на престъплението.

Последната статия на изчезналия журналист Джамал Хашоги

Вестник "Вашингтон пост" публикува последната статия на изчезналия саудитски журналист Джамал Хашоги, в която сътрудникът на изданието ...

Източникът уточни още, че в кралството действа заповед, според която критиците на режима трябва да бъдат върнати в Саудитска Арабия, но престолонаследникът Мохамед бин Салман, който реално управлява страната, „не е бил в течение на тази конкретна операция”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Посланикът на Израел у нас: Иран разработва ядрено оръжие и става все по-опасно

Израелският посланик в Германия заговори за бъдещи удари по ирански военни съоръжения

Ердоган: Нетаняху е виновен за иранската атака срещу Израел

Китай осъди израелското нападение над иранското консулство, но не и отговора на Техеран

Вижте как изглеждаше небето над Израел в нощта на иранската атака (СНИМКА)

Турция разби мрежа на "Ислямска държава - Хорасан" в Истанбул

The Washington Post: Русия се готви да помага на Иран да се пази от САЩ

Раиси: Ще отговорим за секунди на всяко израелско отмъщение

Преди да е станало твърде късно: Израел призова за още санкции срещу Иран

Наводнени улици и срутени пътища: Проблеми в Дубай и други емирства (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com