Австралия изпраща още бронирани машини на Украйна (ВИДЕО)

6954
Австралия изпраща още бронирани машини на Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Австралия ще достави на Украйна бронирани машини с ракетно оръжие за ПВО, съобщи австралийското издание The Sydney Morning Herald.

Канбера е готова да даде на Украйна способните да изстрелват ракети бронирани автомобили Hawkei със задвижване на четирите колела, които Киев иска от месеци като главна част от предстоящия пакет за подкрепа.

Въпреки че официален ангажимент все още не е подписан, има сериозен напредък и украинският министър на отбраната Олексий Резников довери пред Herald иThe Age, че превозните средства са номер едно в неговия списък с „искания“ към Австралия.

Той описа произведените в Австралия бронирани коли като „много, много известни въоръжени превозни средства със системи за противовъздушна отбрана“ в интервю в Сингапур след среща с австралийския си колега Ричард Марлс през уикенда.

Hawkei е 7-тонен брониран автомобил, проектиран да бъде оборудван със същата норвежко-американска система за противовъздушна отбрана, която защитава Белия дом. Още: Въпрос от САЩ: Използва ли Украйна натовски оръжия, за да атакува Русия?

Марлс отказа да коментира конкретно Hawkei, но каза, че украинците „са ни дали списък; имахме доста подробен разговор”. Новият пакет ще бъде представен „скоро“, уточни той.

Съобщението се очаква по времето, когато министър-председателят Антъни Албанезе ще отпътува за срещата на върха на НАТО в Литва следващия месец.

Хора, запознати с преговорите, но неупълномощени да говорят публично, споделиха, че е постигнато разбирателство, но сделката все още не е отработена по официален път.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е готов да започне дългоочакваната контраофанзива на армията, но се притеснява, че Русия има превъзходство във въздуха на фронтовата линия, пише още The Sydney Morning Herald.

Липсата на защита от руските въздушни сили означава, че „голям брой войници ще загинат“ в контранастъплението, заяви Зеленски пред Wall Street Journal в интервю през уикенда. Украйна би искала да има повече оръжия, доставени от Запада за предстоящата кампания, добави той. „Бихме искали да имаме определени неща, но не можем да ги чакаме с месеци.“

Министърът на отбраната Олексий Резников, каза пред Herald и The Age в интервю за Shangri-La Dialogue: „За нас системите за противовъздушна отбрана са приоритет номер едно. Имаме различни нива, малък обхват, среден обхват и т.н. Ето защо очакваме Hawkei. Ще се радваме да го получим.”

Резников не жалеше похвалите за представянето на бронетранспортьорите Bushmaster, вече доставени от Австралия, които според него са били критично важни за способността на Украйна да защити град Харков от руските сили. Още: САЩ готвят нов военен пакет за Украйна, призоваха Байдън за ракети с голям обсег

„Това беше изненада за руснаците. Честно казано, това беше изненада и за мен.”

Сред другите искания на Украйна Резников посочи , че е поискал Австралия да се присъедини към така наречената „птича коалиция“, за да подкрепи използването на изтребители F-16, които страните от НАТО доставят. Той каза, че Украйна се нуждае от обучение за своите пилоти, както и за техници и поддръжка. Той поискал австралийски персонал и пари.

Австралийската армия разполага с 1100 Hawkei, наскоро доставени или в процес на доставка. Някои вече са разположени в Южна Австралия и изпробват Националната усъвършенствана ракетна система земя-въздух (NASAM), довери пенсионираният генерал-майор от австралийската армия Мик Райън.

„NASAM идва с цял набор от много сложни сензори и ракети“, обясни Райън. „Това не е просто ракетна система – тя има доста мощен радар, който над 100 километра може да бъде доста полезен.“

Австралийската армия на свой ред повдигна поредни възражения срещу доставката на Hawkei. Отначало обяви, че спирачките му са дефектни. След това се каза, че толкова много резервни части ще трябва да бъдат доставени на Украйна, след което техният парк ще бъде неизползваем. Още: НАТО с призив: Изчерпваме боеприпасите, да увеличим производството

Украинското министерство на отбраната заяви, че не се интересува от проблеми със спирачките.

Райън каза за ситуацията: „Мисля, че е по-скоро избягване на риска от Канбера – отбраната не иска да се притеснява, ако има проблем със спирачките. Hawkei вече се използва в Аделаида. Ако е достатъчно добър за австралийците, ще е достатъчно добър и за украинците

Украинското министерство на отбраната заяви, че Hawkei е „новият хит“ на неговите войски.

Бронираното средство носи името си от смъртоносен вид змия, която от своя страна е кръстена в чест на бившия премиер Боб Хоук.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com