X
 
 

Австралийски банки връщат пари на свои клиенти, които са мамели

1143 0
photo of Австралийски банки връщат пари на свои клиенти, които са мамели
Снимка: iStock/Guliver
Австралийската банка Ей Ен Зет (ANZ) обяви, че е заделила 559 милиона австралийски долара (376 милиона щатски долара), за да плати обезщетения на хиляди техни клиенти, които са били ощетени от неправомерни такси за услуги и лоши финансови съвети. С това парите, които ANZ ще връща достигат общо 1,1 милиарда за 2018 и 2019 година, пише БГНЕС.

От финансовата институция, която е една от четирите най-големи банки в Австралия, казаха, че осъзнават щетите, които са причинили на свои клиенти и акционери и са отделили 500 свои служители, които да изготвят списъците с хора, които ще бъдат компенсирани.

Експерт за годишния отчет на клиентите на банките: Това е стъпка към внедряване на полицейщина

"Това е поредната стъпка към внедряване на полицейщина в банките, нещо на което самите банки се опитват да противодействат, тъй като не...

Националната банка на Австралия (NAB) също е отделила стотици милиони за компенсации. Тя има фонд от 832 милиона австралийски долара.

Обезщетенията бяха разпоредени, след като държавна комисия проведе разследване на бизнес практиките на големите банки. Разследването приключи по-рано тази година, с унищожителен доклад за ширещи се нарушения и професионална небрежност в банковия сектор. От комисията разкриха, че банките редовно начислявали такси на починали хора, взимали пари за услуги, които изобщо не били извършени и давали на клиентите си лоши съвети, което довело до тежко финансово положение на много от тях.

Разследването продължи близо година, като финалният доклад беше особено критичен към NAB и доведе до оставките на председателя на борда на директорите и изпълнителния директор на банката.

Според общата оценка на експерти, банкерите ще трябва да върнат около 6 милиарда долара на ощетените, като освен NAB и ANZ, още две банки ще връщат пари.

Скоро: Клиентите на банките - на отчет веднъж годишно, заради борбата с прането на пари

Поредни промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари ще задължат гражданите всяка година да посещават офис на банка, в която им...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 20 ноември

Овен Това е ден, в който с лекота ще усвоявате нови знания. Проявената мъдрост ще ви носи плодове дълго време. Телец Това е ден, в който творческата...