Австралийски учени откриха останки от най-големия динозавър на континента

15942
Австралийски учени откриха останки от най-големия динозавър  на континента

Австралийски учени откриха фосилите на най-големия динозавър, открит някога на континента. Откритите кости принадлежат на австралийски роднина на тиранозавъра, един от най-големите сухоземни хищници в цялата история на Земята. Описанието на работата на палеонтолозите беше публикувано в научното списание „Royal Society Open Science“.

Палеонтолозите са открили останките близо до австралийския град Уинтън през 2017 г., но досега учените успяваха само частично да идентифицират откритието си. Експертите са установили, че костите принадлежат на гущер от вида Australovenator wintonensis. Според изследователя палеонтолог Мат Уайт от Университета на Нова Англия, открил фосилите, малки фрагменти от скелета на динозавъра в началото изобщо не впечатлили учените, но след внимателно проучване, мнението на експертите се променило коренно.

Откриха останките на нов хищен динозавър

Международна група палеонтолози наскоро откри фосилизираните останки на нов вид гигантски хищни динозаври в Тайланд. 8-метровото същест...

"Ние проучихме всички фрагменти много добре и това ни даде първия повод за вълнение, защото най-вероятно имахме теропод пред себе си. По-късните открития - дисталните части на костите - ни убедиха, че сме открили истинска рядкост", разказва Уайт. Той добавя, че окончателното идентифициране на костите е доста сложно, но откритите вкаменелости много приличат на откритите по-рано останки от Australovenator wintonensis.

Според палеонтолога тези динозаври са могли да достигнат 2 метра височина и 7 метра дължина, а външно наподобявали велоцирапторите от филма „Джурасик парк“.

"Те са били доста бързи и много силни животни с добре развити предни крайници. По тях е имало остри извити нокти с дължина около 25-30 см и са ги изполвали за нападение", обяснява ученият.

Уайт също отбелязва, че най-вероятно изчезналият динозавър е бил опасен хищник. "Може би е използвал горните крайници, за да улавя жертвата, която е ритал с крака. Основната му плячка вероятно са били сауроподи - дългокраки четириноги тревопасни динозаври.

Вулканите са помогнали на динозаврите да господстват на Земята

Британски учени са открили най-вероятната причина за разпространението на динозаврите на Земята. Според тях за разпространението на дин...

Често намираме тероподни зъби в техните изкопаеми останки и всъщност учените досега не бяха виздали зъби, по-големи от този на австраловенатора. Те са били доста успешни ловци “, казва специалистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com