Байдън говори за Афганистан: Не влязохме там, за да помогнем на афганистанците да станат нация

5362
Байдън говори за Афганистан: Не влязохме там, за да помогнем на афганистанците да станат нация
Снимка: Getty Images

Влизането на САЩ в Афганистан още по времето на Джордж Буш-младши "никога не е целяло изграждане на нация". Това заяви сегашният американски президент Джо Байдън в специално обръщение.

"Отидохме в Афганистан преди почти 20 години с ясни цели: да открием онези, които ни нападнаха на 11 септември 2001 г., и да се уверим, че "Ал Кайда" не може да използва Афганистан като база, от която да ни атакува отново. Направихме това. Ние нанесохме сериозен и унищожителен удар на "Ал Кайда" и Афганистан. Никога не се отказахме от това да заловим Осама бин Ладен, и го направихме (бел. ред. - Байдън беше вицепрезидент на Обама, когато Бин Ладен беше убит при акция на тюлените в Пакистан). Това беше преди десетилетие. Нашата мисия в Афганистан никога не е била изграждане на нация", каза американският президент, цитиран от БГНЕС.

Турция евакуира гражданите си от Афганистан

Турският национален превозвач Turkish Airlines (THY) отмени всичките си редовни полети до Афганистан и от понеделник започна извънредн...

Байдън заяви и следното: "Единственият ни жизненоважен национален интерес в Афганистан остава днес това, което винаги е било - предотвратяване на терористична атака срещу родината ни".

Американският президент призна и, че ситуацията в Афганистан се "развива бързо". Той каза, че екипът на Белия дом за национална сигурност "следи отблизо ситуацията на място".

Байдън защити решението си за бързо изтегляне на американските войски от войски от Афганистан, като се аргументира със сделката, която неговият предшественик Доналд Тръмп сключи с талибаните.

"Когато встъпих в длъжност, наследих сделка, която президентът Тръмп договори с талибаните. Съгласно неговото споразумение американските сили трябваше да напуснат Афганистан до 1 май 2021 г., малко повече от три месеца след като встъпих в длъжност. По това време администрацията на Тръмп беше намалила военните ни в страната от приблизително 15 500 до 2500. И талибаните бяха най-силните във военно отношение от 2001 г. Изборът, който трябваше да направя като ваш президент, беше или да изпълня това споразумение, или да бъда готов да се върнем към боеве с талибаните в средата на пролетния сезон. Нямаше да има примирие след 1 май. Нямаше споразумение за защита на нашите сили след 1 май. Нямаше статукво за стабилност без американски жертви след 1 май. Имаше само студена реалност: или да изпълним споразумението за изтегляне на нашите сили, или да конфликтът да ескалира и да изпратим още хиляди американски войници обратно в битка в Афганистан. Предстоеше трето десетилетие на войната и трябваше да взема това решение", каза Байдън по време на речта си от Белия дом.

"След 20 години научихме по трудния начин, че никога не е имало подходящ момент за изтегляне на американските сили. Ето защо все още бяхме там", уточни американският президент. Байдън каза, че е преценил внимателно рисковете, преди да вземе решението си, но призна, че ситуацията на място се е развила по-бързо, отколкото се е очаквало.

МВнР следи с тревога ситуацията в Афганистан

България ще се включи в усилията на международната общност за оказване на животоспасяваща хуманитарна помощ на цивилното население. Мин...

Президентът на САЩ очерта кои, според него, са събитията, довели до бързото превземане на страната от талибаните.

"Какво се случи? Афганистанските политически лидери се отказаха и избягаха от страната. Афганистанската армия се срина, някои без да се опитват да се бият. Ако не друго, развитието на събитията от последната седмица доказа, че прекратяването на военното участие на САЩ в Афганистан беше правилното решение. Американските войски не могат и не трябва да се бият във война и да умират във война, в която афганистанските сили не са готови да се борят за себе си", каза Байдън.

"Похарчихме над трилион долара. Обучихме афганистанска военна сила от около 300 000 души, невероятно добре оборудвана. Сила, по-голяма по размер от войските на много от нашите съюзници в НАТО. Дадохме им всички инструменти, от които се нуждаеха. Платихме им заплати, осигурени за поддръжката на военновъздушните им сили - нещо, което талибаните нямат", продължи той.

"Дадохме им всички шансове да определят собственото си бъдеще. Но не можахме да им осигурим воля да се борят за това бъдеще. Има някои много смели и способни афганистански специални части и войници, но ако Афганистан не е в състояние да окаже реална съпротива на талибаните няма шанс, че след още 1 година, още 5 години или още 20 години ние да направи някаква промяна на терен. Така че искам отново да попитам онези, които твърдят, че трябваше да останем. Колко още поколения дъщери и синове на Америка бихте ме накарали да изпратя да се бият в гражданската война в Афганистан, когато афганистанските войски няма да го направят? Колко още живота, американски животи да бележат с безкрайни редици надгробни камъни на националното гробище в Арлингтън? Категоричен съм в отговора си: Няма да повтарям грешките, които допуснахме в миналото", каза президентът на САЩ.

"Сцените, които виждаме сега в Афганистан, са болезнени, особено за нашите ветерани, нашите дипломати, хуманитарни работници, за всеки, който е прекарал време на тази земя, за да подкрепи афганистанския народ. За тези, които са загубили близките в Афганистан и за американците, които са воювали и служили на страната ни в Афганистан. Това е дълбоко, дълбоко лично. Така е и за мен", подчерта Байдън.

Макрон: Афганистан не бива пак да стане убежище на тероризма

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Афганистан не трябва да се превръща отново в „убежище на тероризма“, каквото б...

Американският президент заяви, че е пътувал до Афганистан четири пъти. "Срещал съм се с хората, говорил съм с лидерите им. Прекарвах време с нашите войски и разбрах от първа ръка какво е било и какво не е възможно в Афганистан. Така че сега сме съсредоточени върху това, което е възможно. Ние ще продължим да подкрепяме афганистанския народ", завърши Джо Байдън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com