Близо 100 бунтовнически фракции подкрепиха примирието в Сирия

3187
Близо 100 бунтовнически фракции подкрепиха примирието в Сирия
Снимка: Gettyimages.com

Близо 100 бунтовнически фракции са подписали споразумението за примирие в Сирия, съобщи Reuters. Съгласно споразумението срокът за отговор на опозиционните групи изтичаше днес.

Руският президент Владимир Путин също потвърди, че Москва е получила уверение от сирийските фракции, че ще спазват примирието. Според Путин примирието ще даде импулс за политическото решаването на конфликта.

Русия нанесе нови удари по сирийската опозиция часове преди примирието

Руската военновъздушна авиация е нанесла голям брой удари по лагери на сирийската опозиция, часове преди да влезе споразумението за пре...

"Разбира се, отлично разбираме и си даваме сметка, че това ще е сложен и вероятно дори противоречив процес на примирие, но друг път, освен мирното урегулиране, не съществува", подчерта държавният глава.

Путин потвърди, че спирането на огъня няма да се отнася за ударите срещу терористичните групировки.

Никой не може да даде 100 процента гаранция, че планът за примирие в Сирия ще бъде изпълнен, коментира руският външен министър Сергей Лавров.

"Споразумението е постигнато и ще бъде одобрено днес от Съвета за сигурност на ООН, но това не означава, че ще се изпълни само. Успехът му зависи от много фактори. Но на първо място това е способността на всички участници да поставите интересите на сирийския народ, на стабилността на региона, над собствените си неоимперски и геополитически амбиции", заяви той.

Из занданите на Асад

От началото на войната в Сирия стотици хиляди сирийци са изчезнали безследно. Мохамед Гоузи е един от тях. Той е работил като лекар в ...

Лавров също така призова Съединените щати и техните съюзници да избягват "неяснотата" относно евентуален план Б за Сирия и да се откажат от всякаква идея за провеждането на сухопътна операция там. Припомняме, че по-рано днес руски самолети нанесоха поредните въздушни удари по бази на сирийската опозиция.

В същото време лидерът на свързания с Ал-Кайда Фронт ал Нусра Абу Мохамад ал-Голани заяви, че войната в Сирия не е приключила. В аудио съобщение, излъчено по арабска телевизия, Ал-Голани отхвърля договореното от Съединените щати и Русия примирие и призовава за ожесточаване на бойните действия. По думите му войната ще се разпростре в целия мюсюлмански свят в рамките на десетилетие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com