CNN: Русия праща на Иран пленени американски оръжия от фронта в Украйна

6229
CNN: Русия праща на Иран пленени американски оръжия от фронта в Украйна
Снимка: Getty Images

Русия изземва част от предоставените от САЩ и НАТО оръжия и оборудване, останали на бойното поле в Украйна, и ги изпраща в Иран, твърдят от Вашингтон. Това съобщиха за CNN четирима източници, запознати с въпроса.

През последната година представители на САЩ, НАТО и други западни държави са наблюдавали няколко случая на завземане от руските сили на по-малки оръжия, включително противотанкови системи Javelin и противовъздушни системи Stinger, които украинските сили са били принудени да оставят на бойното поле, посочват източниците пред CNN.

Полша прати още танкове Leopard 2 на Украйна и завърши обучението на войниците

Всички танкове Leopard 2, които Полша възнамеряваше да изпрати на Украйна - т.е. общо 14 единици, вече са на украинска територия. Това ...

В много от тези случаи Русия е изпращала оборудването в Иран, за да бъде разглобено и анализирано, вероятно за да може иранската армия да се опита да създаде собствена версия на оръжията, казват още запознатите. Москва вярва, че продължавайки да предоставя пленени западни оръжия на Иран, ще стимулира Техеран да поддържа подкрепата си за руската война в Украйна.

Представители на САЩ не смятат, че проблемът е широко разпространен или систематичен, а украинските военни имат навика от началото на войната да докладват на Пентагона за всички загуби на предоставено от САЩ оборудване в полза на руските сили, твърдят служители. Все пак американците признават, че е трудно да се проследи този проблем.

Не е ясно дали Иран е успял да преработи успешно някое американско оръжие, взето от Украйна, но Техеран е доказал, че е много умел в разработването на оръжейни системи на базата на американско оборудване, иззето в миналото.

Ключовото оръжие в иранския арсенал - противотанковата управляема ракета Toophan - е разработено благодарение на американската ракета BGM-71 TOW през 70-те години на миналия век. През 2011 г. иранците също така прехванаха произведен в САЩ безпилотен самолет Lockheed Martin RQ-170 "Sentinel" и го преработиха, за да създадат нов дрон, който през 2018 г. навлезе в израелското въздушно пространство, преди да бъде свален.

Украинското командване: "Вагнер" са почти унищожени, историята приключва

В сраженията при Бахмут украинските бойци на практика вече са унищожили по-голямата част от ЧВК "Вагнер". Това съобщи говорителят на Из...

"В миналото Иран е демонстрирал способността си да конструира американски оръжия", казва Джонатан Лорд - старши научен сътрудник и директор на програмата за сигурност в Близкия изток в Центъра за нова американска сигурност. "Те преработиха противотанковата управляема ракета TOW, създавайки почти перфектно копие, което нарекоха Toophan, и след това го разпространиха сред хутите и Хизбула. Иран би могъл да направи същото с ракетите Stinger, които биха могли да застрашат както гражданската, така и военната авиация в целия регион", твърди той.

Хамас или Хизбула биха могли да използват и копия на Javelin, за да заплашат израелския танк Merkava. В ръцете на иранските пълномощници тези оръжия представляват реална заплаха за конвенционалните военни сили на Израел, твърдят от Вашингтон.

Партньорството на Русия с Иран не само дестабилизира допълнително Украйна, но може да застраши и съседите на Техеран в Близкия изток, заяви миналия месец говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

Според шефа на Пентагона Лойд Остин - Москва и Техеран са сключили "безпрецедентно военно споразумение".

Пентагона: Иран може да направи материал за ядрена бомба за 12 дни

Иран може да произведе достатъчно материал за една ядрена бомба за около 12 дни. Това заяви на 28 февруари заместник-министърът на отбр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган: Конкурсът "Евровизия" е заплаха за традиционните семейни ценности (ВИДЕО)

Иранците по света отпразнуваха смъртта на Раиси (ВИДЕО)

"Няма да ни вържат ръцете във войната": Нетаняху с първи думи за заповедите за арест (ВИДЕО)

Иран е поискал помощ от САЩ след катастрофата на Раиси

Експерт: Няма да има промяна в политиката на Иран след катастрофата

Проф. Чуков за смъртта на Раиси: Предстои тежък период в Иран, очаквам бурни избори

Турция обяви ден на траур в памет на Ебрахим Раиси

Международният съд издаде заповед за ареста на Нетаняху

Нападение с нож в училище в Китай, има жертви

"Кога ще умрете всички?": Иранците празнуват масово смъртта на Раиси (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия