X
 
 

Десетки жертви във Филипините заради ураган, предстоят проблеми в Хонконг

2472 0
photo of Десетки жертви във Филипините заради ураган, предстоят проблеми в Хонконг
Снимка: Getty Images/Guliver
Мощният тихоокеански тайфун "Мангхут" парализира нормалния живот и транспортните комуникации в Хонконг. Към този момент местната метеорологична обсерватория увеличи сигнала за предупреждение за бури до максималното десето ниво.

По данни на метеоролозите, в момента центърът на тропическия циклон се намира в акваторията на Южнокитайско море на разстояние 150 км. от мегаполиса. Тайфунът се пренасочва към брега на западната част на китайската провинция Гуандун и ще достигне материка следобед.

Жертвите на "Флорънс" се увеличиха

Ураганът "Флорънс", отслабнал до тропическа буря, причини гибелта на още трима души в американските щатите Северна Каролина и Южна Каро...

Поради лошото време в Хонконг, училищата, офисите и магазините са затворени. Преустановени са товаро-разтоварителните работи в пристанището, фериботните и автобусните услуги са прекратени. На международното летище Чек Лап Кок стотици полети, включително полетът на "Аерофлот" до Москва, са отменени.

Въпреки че силата на вятъра в централната част на тайфуна е намаляла до 175 км / ч, той все пак представлява значителна опасност за региона, предупреждават от метеорологичната обсерватория. Циклонът е вдигнал големи вълни в морето, той е придружен от интензивни дъждове, способни да причинят големи наводнения. По нареждане на властите в Хонконг са евакуирани около хиляда жители на две рибарски селища, които биха могли да бъдат наводнени.

Ден по-рано, "Мангхут" премина над Филипините, където по последна информация са загинали 25 души. Друга жертва на бедствието е станал жител на остров Тайван. Повечето от хората са загинали в резултат на свлачищата в административния район Кордилера.

В провинция Кагаян, под ударите на бедствието, се оказаха повече от хиляди жилищни сгради, има проблеми с комуникацията и снабдяването с електричество. Във временните убежища остават около 105 хиляди души, евакуирани по-рано от крайбрежните райони. Служители на филипинското управление за атмосферни, геофизични и астрономически услуги (PAGASA) предупредиха, че продължаващите дъждове могат да доведат до нови свлачища и наводнения, и препоръчват на местните жители да спазват всички предпазни мерки.

Жертви и разруха в САЩ и Филипините след силните урагани, най-лошото обаче предстои

Ураганът "Флорънс" в САЩ и тайфунът "Мангхут" във Филипините отнеха животи и нанесоха огромни щети, но за съжаление е възможно да имат ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално