Дъждове заплашват тайландските момчета в пещерата

2329
Дъждове заплашват тайландските момчета в пещерата
Снимка: Getty Images/Guliver

Спасителите в Тайланд съобщиха, че могат да срещнат още по-големи трудности в спасяването на 12-те дечица футболисти и техния треньор от наводнената пещера, ако прогнозите за мощни дъждове, изсипващи се върху целия планински склон, се сбъднат, пише БГНЕС.

За футболния отбор са подготвени 13 комплекта екипировки за гмуркане след като преживя 12 нощи под земята в пещерния комплекс Кхао Луанг в Северен Тайланд. Водата се изпомпва от наводнената пещера денонощно, намалявайки нивото ѝ с един сантиметър на час.

Но с прогнозата за дъжда, който се очаква да се изсипе в петък, губернаторът на провинция Чанг Рай, който помага за безпрецедентното спасяване, призна, че мисията вече е "надпревара със стихията".

Експерти обясниха защо спасяването на децата в Тайланд не е толкова лесно

Тайландски спасители и експерти обясниха, че нямат намерение да поемат рискове при спасяването на децата, блокирани в наводнена пещера ...

"Най-голямата ни грижа е времето. Ние изчисляваме колко време имаме, дали ще вали, колко часа и дни ни остава", каза Наронгсак Осотанаркон.

На опитните специалисти по гмуркане в пещери бяха нужни около 6 часа, за да стигнат до калния перваз, където момчетата се намираха на около 4 километра в пещерата. Много от младежите, на възраст 11-16 години, не могат да плуват и никой от тях няма опит в гмуркането.

Три дни след свързването с групата им, експертите на Тайландския военноморски флот започнаха да ги обучават в основите на гмуркането. Но зоните, където ще се наложи гмуркане, са тесни и може да накарат момчетата да плуват в мътни води без придружител.

Заплашващите дъждове допълнително подсилиха тревогата сред роднините на блокирания отбор. В сряда децата се появиха усмихнати, загърнати в термоодеала и в добро здраве на видеозаписите, разпространени в мрежите.

Друга част от спасителния план включва намерението на спасителите да открият или създадат изкуствен отвор до мястото, където са те, като създадат потенциална втора възможност за евакуация, в случай че силните дъждове вържат ръцете им.

Учениците, изчезнали в пещера в Тайланд, са намерени живи

Учениците от футболния отбор, както и техния треньор, изчезнали в пещерата Кхао Луанг в Тайланд преди повече от седмица, бяха намерени ...

Властите продължават да се надяват, че ще могат да се справят с всякакви прииждащи потопи, като помпи с висока мощност изпомпват 128 милиона литра вода от пещерата в денонощие. Водата от входа е вече отстранена, но отсечките към момчетата остават непроходими без гмуркане.

Длъжностни лица разсъждават за възможността момчетата да останат в пещерата, докато сезонът на мусоните отмине след три-четири месеца. Но този вариант е последна мярка и може да се наложи да бъде свален от масата на стратегиите, ако наводненията се влошат.

Загрижеността за умственото и физическото здраве на момчетата също се увеличава след продължителното изпитание в тъмния, клаустрофобичен пещерен комплекс.

Експерти твърдят, че рискът от психологическо увреждане е висок за младежите, поставени в травматични условия, а и липсата на светлина може да предизвика допълнително объркване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Армения се съгласи да върне 4 села на Азербайджан

Северна Корея тества две мощни ракети

Убити и ранени при бомбардировка в Ирак

Индия: Как се организират избори за 970 милиона избиратели? Ето за какво чудо става на въпрос

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com