Експерти: Изкуствен интелект е убил иранския ядрен физик

9002
Експерти: Изкуствен интелект е убил иранския ядрен физик
Снимка: Getty images/Guliver

Иранският ядрен физик Мохсен Фахризаде беше убит от картечница с изкуствен интелект и със сателитно управление, заяви Али Фадауи - заместник-главнокомандващ на Корпуса на гвардейската ислямска революция. Някои експерти са скептични към тази официална версия, съобщава БГНЕС.

Според контраадмирал Фадауи от оръжието са изстреляни 13 куршумаУдарен е Фахризада, който се движи по близкия път с бронирана кола, но не е засегната жена му, която седи до него.

Германия иска разширяване на ядрената сделка с Иран

Германия заяви, че трябва да се постигне ново, разширено ядрено споразумение с Иран, за да се ограничи и програмата за балистични ракет...

Автоматът е монтиран на автомобил, паркиран далеч от пътя. Той е бил "насочен към лицето на Фахризаде с помощта на високотехнологична камера, ползвана е технология за изкуствен интелект", цитира иранския военен лидер агенция „Mehr“. Четири куршума са уцелили шефа на сигурността, който е покрил Фахризаде с тялото си, добавя Фадауи. В същото време автоматичното оръжие, според него, е било "контролирано онлайн с помощта на сателит", хора не са участвали в атаката срещу конвоя на Фахризаде. Иранската информационна агенция „Fars“ съобщи, че след убийството на Фахризаде автомобилът се е самоунищожил с експлозия.

Версията за използването на високотехнологични оръжия се лансираше и по-рано, но сега за първи път официален говорител споменава за това. Независими източници все още не го потвърждават. Скоро след смъртта на Фахризаде, според разузнаването на западните страни, изиграли важна роля в иранската ядрена програма, иранските власти обвиниха Израел в убийството. Израелските власти не признаха своята отговорност, но не се опитаха да опровергаят обвиненията. Анализаторите казват, че убийството на ядрен физик може да попречи на възстановяването на договор от 2015 г. между Иран и шест големи държави - САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Русия и Германия, за ограничаване на ядрените програми в замяна на облекчаване на санкциите. Очаква се новият американски президент Джо Байдън да се опита да възстанови договора, след като той беше игнориран от напускащия американския лидер Доналд Тръмп.

Припомняме, че Фахризаде беше застрелян на 27-ми ноември близо до град Абсар, на 80 километра източно от Техеран, по време на шофиране от Ростамкол в бронирана кола, охранявана от конвой от три превозни средства. След смъртта на учения иранските власти изтъкват няколко противоречиви версии за това как се е случило. В деня на покушението иранското министерство на отбраната съобщи, че въоръжени мъже са нападнали конвоя и че охраната на физика е влязла в престрелка с тях. Една от медиите, цитирайки свидетели, пише за трима или четирима убити сред нападателите. Агенция „Fars“ съобщава за взрив на кола наблизо.

Версиите се умножиха, но имаше малко официална информация. Ръководителят на Върховния съвет за национална сигурност на Иран при погребението на физика каза само, че нападателите прибягват до "специални методи" и използват "електронно оборудване". Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей поиска отмъщение за убийството. В края на миналата седмица израелското радио съобщи, че военните са предупредили няколко ядрени физици в страната за потенциалната опасност. Според съобщения в медиите това са експерти, които са работили в израелския център за ядрени изследвания в „Димона“, разположен дълбоко в пустинята Негев. Израелското правителство не коментира тези съобщения. Ден по-рано израелското вътрешно министерство посъветва гражданите в Близкия изток и Африка да проявяват повишено внимание, като предупреждават за заплахата от "ирански елементи".

Швеция настоява Иран да отмени екзекуцията на професор, обвинен в шпионаж

Външният министър на Швеция Ан Линде е разговаряла с иранския си колега и е възразила срещу планираната екзекуция на иранско-шведски пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com