Експерти виждат в меморандума за газопровода "Посейдон" възраждане на "Южен поток" през България

4599
Експерти виждат в меморандума за газопровода "Посейдон" възраждане на "Южен поток" през България

Според експерти подписаният в Рим меморандум за газопровода „Посейдон“ е „голяма стъпка“ към възраждането на „Южен поток“, съобщава РИА Новости.

Предвид обтегнатите отношения между Русия и Турция, може да се очаква възстановяване на „Южен поток“ през България.

Миналата година България намекна за желанието си да възобнови сътрудничеството си с Русия в газовата сфера. Печеливши от това ще се окажат бъдещите транзитни страни България и Гърция, както и Италия, в чиято южна част ще бъде изграден газов хъб, тъй като там ще завършват и „Посейдон“, и Трансадриатическият газопровод с азербайджански газ, пише Дойче Веле.

„Газопроводът „Посейдон“ може да бъде продължение както на „Турски поток“, така и на „Южен поток“, смята главният анализатор на Vygon Consulting Мария Белова. При всички случаи Русия трябва да минимизира транзита на газ през Украйна, коментира и ВВС.

На 24 февруари 2016 г „Газпром“, италианската компания Edison и гръцката DEPA подписаха меморандум за възраждането на газопровода „Посейдон“, който ще доставя газ от Русия по дъното на Черно море през трети страни към Гърция и Италия.

"Южен поток България" е направила най-големи инвестиционни разходи през 2014 г.

Компанията "Южен поток България", която беше създадена за осъществяване на дейностите по изграждането на газовия проект „Южен пот...

Не всички експерти обаче са на мнение, че "Посейдон" ще има светло бъдеще.

Ръководителят на PR отдела на украинската газопреносна компания „Укртрансгаз“ Максим Билявский смята, че "Посейдон" е изключително политически проект, който ще дублира Трансанадолския газопровод (TANAP).

Според Билявский има няколко основания новият проект да сподели съдбата на „Южен поток“ и „Турски поток“. Например дълбочината, на която ще се полагат тръбите в морската част на проекта, като на места тя ще надвишава 2250 метра, пише investor.

Основният проблем според Билявский обаче е това, че газът, който "Посейдон" може да транспортира, всъщност не е нужен на Италия, тъй като дори в момента съществуващият газопровод от Алжир не работи на пълен капацитет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия