Ердоган печели само с три процента, Турция ще е президентска република

3216
Ердоган печели само с три процента, Турция ще е президентска република
Снимка: Getty Images/Guliver

Разликата между "да" и "не" на турския референдум за конституционните промени падна до 3 процента при 97-процентна обработка на бюлетините.

Привържениците на конституционните промени, искани от президента Реджеп Ердоган, са набрали 51,5%, а противниците 48,5 процента. Избирателната активност е 83,87% , като общият брой на имащите право на глас е 58 366 647 души. Повече от час няма данни от вота в оставащите 2 866 секции от общо 174 456. За отрицателно време комисиите се справиха с преброяването на 48 954 431 бюлетини. Това са предварителните данни на държавната Анадолска агенция.

Опозиционната Републиканска народна партия (РНП) ще иска ревизия на вота заради лавината от нарушения и натиска на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), както и съд за Висшия изборен съвет, който днес излезе с официалното решение, че бюлетините без печат ще се считат за действителни. В секции в Рейханлъ бяха открити печати с надпис "да", вместо "избор" и по-късно те бяха конфискувани, но бюлетините ще минат за валидни, но без да се знае с какъв вот. Паралелно с проверката на вота вътре в страната върви и тази на гласувалите в чужбина в общо 7 388 секции, до които имаха правото да отидат 2 957 870 турски граждани. Проверените вече бюлетини в 4 528 урни с гласували 599 656 избиратели показват, че 59% са гласували с "да", а 41% - с "не".

Възможно ли е Ердоган да получи оглушителен шамар на референдума?

Ситуацията с това кой отговор – „да” или не”, печели на референдума за промяна на турската конституция, организ...

Междувременно президентът Реджеп Ердоган поздрави за резултатите премиера Бинали Йълдъръм. Самият Йълдъръм каза, че "ние сме една нация, Турция отваря нова страница в демократичната си история", подчертавайки, че неофициално турците казват "да" на промените.

Броят на поддръжниците за конституционните промени в Турция се оказа по-малък от очакваното от правителството, заяви пред журналисти вицепремиерът на страната Вейси Кайнак.

„Броят на гласовете „за“ засега е по-малък от очакваното от нас равнище. Но все още те водят“, отбеляза Кайнак. Към момента на изказването бяха обработени 95% от бюлетини и в подкрепа на конституционните промени бяха гласували 51,6% от турските граждани.

От своя страна лидерът на Републиканска народна партия Ердал Аксюнгер обяви, че партията ще обжалва резултатите от 37 секции. Този коментар беше направен след информация, че много от подадените бюлетини са без официален печат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия