Ердоган пита Меркел защо не участва в дебата в Бундестага за арменския геноцид

1278
Ердоган пита Меркел защо не участва в дебата в Бундестага за арменския геноцид
Снимка: Getty Images / Guliver

Признаването за геноцид от германския парламент на убийствата на арменци през 1915 г. в османската империя „е без значение“ и с нищо няма да промени позицията на Турция, заяви днес пред турски журналисти президентът Реджеп Ердоган, който е на посещение в Африка, предаде БГНЕС.

„Нашата позиция за 1915 е добре известна ... и подобен род решение няма да я промени. Но те (германците) не взеха предвид, че рискуват да загубят приятел като Турция“ цитира АФП думите на Ердоган, който добавя: Питам се как германските ръководители занапред ще ме гледат в лицето.

Протестна вълна в Истанбул и Берлин заради признаването на арменския геноцид

Масови демонстрации бяха организирани в Берлин и Истанбул след признаването на арменския геноцид от Бундестага. Стотици турци се събра...

Ердоган подчерта, че този спор е само между Анкара и Берлин и не трябва да засяга отношенията между Турция и Европейския съюз. Той също призна, че Турция – която извика посланика си в Германия, както прави всеки път при подобни спорове, не трябва да действа прибързано. Ердоган изрази разочарованието си от поведението на канцлера Ангела Меркел, която не участва в дебата. Щеше ми се тя да участва и да гласува, добави той.

Смята се, че близо милиони половина арменци са избити систематично в последните години на османската империя. Много историци и повече от двадесет страни, сред които Франция, Италия и Русия, признаха, че е имало геноцид.

Турция от своя страна твърди, че става дума за гражданска война, съпроводена от глад, при което между 300 000 и 500 000 арменци и също толкова турци са намерили смъртта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com