ЕС иска забрана на купуване и износ от Иран на злато и скъпоценни камъни

5302
ЕС иска забрана на купуване и износ от Иран на злато и скъпоценни камъни
Предлаганата мярка е една от мерките за финансов натиск над Техеран

Европейският съюз е включил въпроса за забрана на закупуване и износ от Иран на злато и скъпоценни камъни в дневния ред на срещата на министрите на външните работи от ЕС в Брюксел на 23 януари, съобщи Би Би Си, цитирана от ИТАР-ТАСС и БТА.

Очаква се външните министри единодушно да одобрят въвеждането на ембарго на ЕС за операции с ирански банки и компании със злато и скъпоценни метали и камъни, посочва Би Би Си.

Иран затвори магазини заради "разголени" кукли Барби

Иранската полиция затвори десетки магазини за детски играчки, продаващи кукли Барби, като част от десетилетна борба срещу символите на...

Предлаганата забрана е една от мерките за финансов натиск над Техеран, след като вече беше съгласувано решението за частично замразяване на активите на иранската централна банка в страните от ЕС.

Гърция поиска значителни отстъпки в замяна на присъединяването си към петролното ембарго на ЕС срещу Иран, посочва Би Би Си, изтъквайки наличието на разногласия между страните от ЕС по сроковете и формулата за въвеждане на забрана за доставка на ирански петрол.

Въпросът за петролното ембарго също е включен в дневния ред на срещата. Великобритания и Франция, които са инициатори на забраната, предложиха тя да бъде въведена от 1 юли 2012 г.

Дотогава - от 1 май - трябва да се забрани вносът на петролни продукти от Иран в страните от ЕС. Според информация в британски медии обаче Атина иска датата за въвеждането на ембаргото да бъде отложена с осем месеца - до края на есента, както и да бъде направен анализ на последиците от него 60 дни след влизането му в сила. Гърция твърди, че отказът й от изгодните договори за купуване на петрол от Иран ще задълбочи още повече икономическата криза в страната.

Иран се съмнява в налагането на петролно ембарго

Иран се съмнява, че Западът ще наложи петролно ембарго на страната, предаде РИА Новости. „Съмнявам се, че петролното ембарго, на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия