Евакуацията в Алепо приключи напълно

1887
Евакуацията в Алепо приключи напълно
Снимка: Стоп кадър/YouTube

Продължилата седмица операция по евакуацията на хиляди хора от източните части на сирийския град Алепо, както и от две шиитски села в сирийската провинция Идлиб, приключи.

Това съобщи Международния комитет на Червения кръст, цитиран от Reuters.

В Алепо украсиха коледна елха

Коледно дърво с празнични светлини е поставено на площада в християнския квартал Азизия на сирийския град Алепо. Това съобщи електронн...

Всички цивилни, пожелали да бъдат евакуирани, са изведени, както и още ранените и бунтовниците“, каза говорителят на МКЧК Криста Армстронг. Организацията ръководеше сложната операция при снежни зимни условия заедно със Сирийския червен полумесец.

Сирийската армия обяви, че си е върнала пълния контрол над Алепо в четвъртък, след като и последните бунтовници бяха изведени от града, давайки на президента Башар Асад най-голямата победа в почти шестгодишната война.

Actualno.com припомня, че по-рано евакуацията се бе забавила заради влошените метеорологични условия.

Заради студеното време, силния снеговалеж и вятъра нашите служители и служителите от Сирийския Червен полумесец работят по-бавно от предвиденото“, обясниха от Червения кръст преди да приключи евакуацията, отбелязва още "Фокус".

По-рано от източните части на града са излезли около 34 000 души, сред които 4000 са били членове на опозиционни въоръжени групировки.

ООН ще изпрати в Алепо 20 наблюдатели

ООН ще изпрати общо 20 наблюдатели в Алепо, които ще следят евакуацията от източните части на града. Във вторник говорителят на генера...

Връщането на Алепо под пълен контрол на правителството в четвъртък е „голяма загуба“ за петгодишния бунт срещу сирийския президент Башар Асад, каза представител на бунтовниците, цитиран от AFP.

„На политическо ниво, това е голяма загуба“, каза Ясер Юсеф от бунтовническата групировка „Нуредин ал Зинки“. „За революцията, това е време за отстъпление и трудна повратна точка. Революцията в момента се сблъсква с неуспех. Намесата на Русия и Иран, одобрено на международната сцена с мълчанието на араби и мюсюлмани, ни коства тежки загуби“, каза още той. Ахмед Кора Али, от бунтовническата групировка „Ахрар Шам“ отбеляза и че „Алепо сега е под окупацията на Русия и Иран“.

Дъжд и студен вятър не са условията, при които жителите на Алепо са свикнали да празнуват своите поводи за тържества. Но в деня на освобождение на града им от престъпните въоръжени формирования, никаква стихия не може да спре хората да излязат по улиците и да споделят с останалите празника, може би най-значимия в живота им за последните пет години, предаде РИА Новости.

Мислех, че този ден няма да настъпи никога. Чакахме това пет години. Да живее Башар, да живеят Сирия и Русия“, каза пред журналисти жителка на града.

Борбата за мегаполиса, смятан за икономическа столица на Сирия преди началото на конфликта, се водеше както „на терен“, така и на дипломатическата сцена. В този смисъл най-внимателно бяха следени преговорите на представителите на САЩ и Русия, заслужено наричани най-влиятелните играчи в намирането на решение в региона.

Русия, Турция и Иран искат да са гарант за мирно споразумение между Асад и опозицията

Проведените в Москва тристранни преговори на министрите на външните работи и на отбраната на Русия, Иран и Турция, дадоха надежда за на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Терористична атака в Йерусалим в навечерието на Пасха (ВИДЕО 18+)

Ердоган пристигна на посещение в Ирак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com