Германия и Израел осъдиха думите на палестинския президент за "50 Холокоста"

2273
Германия и Израел осъдиха думите на палестинския президент за "50 Холокоста"
Снимка: Getty Images

Израелски и германски лидери изразиха възмущението си, след като палестинският президент Махмуд Абас обвини Израел, че е извършил "50 Холокоста" срещу неговия народ.

Абас направи това твърдение по време на пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин във вторник. Лидерът на германските социалдемократи не реагира на посланието тогава, но по-късно нарече коментарите на президента "недопустими и неприемливи".

Палестинците на протест - искат оставката на президента Махмуд Абас

Стотици палестинци отново излязоха по улиците на Западния бряг, за да поискат оставката на президента Махмуд Абас, след смъртта на акти...

Израелският министър-председател Яир Лапид заяви, че обвинението на Абас е "не само морален позор, но и чудовищна лъжа". "Шест милиона евреи са били убити по време на Холокоста, включително един милион и половина еврейски деца", написа той в Twitter. "Историята никога няма да му прости“.

След критиките Махмуд Абас заяви, че "Холокостът е най-отвратителното престъпление в съвременната човешка история".

Палестинският президент пътува до Берлин с цел да спечели подкрепата на Германия за присъединяване на Палестина към ООН в качеството ѝ на пълноправна държава членка. Абас поиска от Шолц и помощ за рестартиране на оставените дълго време в застой мирни преговори с израелците.

Попитан дали ще се извини на Израел и Германия по случай 50-ата годишнина от смъртоносната атака на палестинските милиции срещу израелски спортисти на Олимпийските игри в Мюнхен, той отговори: „Ако искаме да говорим за миналото, нека го направим. От 1947 до днес Израел е извършил 50 кланета в палестински села и градове – Деир Ясин, Тантура, Кафр Касим и много други. 50 кланета, 50 Холокоста. И до днес, всеки ден, има убити от израелската армия“.

ОЩЕ: Израел и "Ислямски джихад" си нанесоха нови удари, но в крайна сметка сключиха примирие

Гафът на един канцлер: защо Олаф Шолц си замълча за Холокоста

Това, че Олаф Шолц не реагира незабавно на думите на Махмуд Абас, който сравни с Холокоста поведението на Израел спрямо палестинците, в...

Лидерът на основната опозиционна германска партия Християндемократически съюз (ХДС) Фридрих Мерц написа в Twitter, че Шолц е трябвало „незабавно да започне да противоречи на палестинския президент и да го помоли да напусне".

Бившият лидер на Християндемократите Армин Лаше заяви: "Лидерът на ООП щеше да спечели симпатии, ако се беше извинил за терористичното нападение срещу израелските спортисти на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. Вместо това, да обвини Израел в "50 Холокоста", това е най-отвратителната реч, чувана някога в германското канцлерство“.

Ръководителят на израелския Център за възпоменание на Холокоста "Яд Вашем" Дани Даян нарече забележките на Абас "подли " и "ужасяващи" и призова германското правителство да "реагира по подходящ начин на това непростимо поведение, извършено във Федералното канцлерство".

Изминаха няколко часа преди Шолц да пусне изявление през германския Bild, с което осъди действията на Абас. „Отвратен съм от скандалните изказвания на палестинския президент Махмуд Абас“, туитна той на английски, немски и иврит в сряда сутринта. „Осъждам всеки опит да се отричат престъпленията на Холокоста“.

По-късно канцеларията на Абас излезе с изявление, в което подчертава, че отговорът му не е имал за цел „да отрече изключителността на Холокоста, който се е случил през миналия век, и го осъжда по най-категоричен начин", съобщи официалната палестинска информационна агенция Wafa.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Терористична атака в Йерусалим в навечерието на Пасха (ВИДЕО 18+)

Ердоган пристигна на посещение в Ирак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com