Гласът на жените в Саудитска Арабия се надига отново без страх

28535
Гласът на жените в Саудитска Арабия се надига отново без страх
Снимка: Getty Images/Guliver

Споменаването на Саудитска Арабия често довежда до разговори за човешките права и особено правата на жените. Не е случайно – кралството продължава да е една от най-затворените в това отношение страни в света. Саудитците, заедно с Иран и някои африкански страни, имат дълъг път на реформи и промени, но първите крачки вече са направени.

Борбата на жените за равнопоставеност в Саудитска Арабия продължава да е главна тема в саудитското общество. През 2013 имаше масов протест на жени, които се качиха на колите си напук на религиозните клерици, които забраняват шофирането за жени. По-рано тази година мъже се качиха заедно със съпругите си на колела и обикаляха саудитските градове в подкрепа на кампаниите за права на жените. В този своеобразен протест се включиха хиляди колоездачи.

Последните дни беше направена още една крачка.

Над 14 000 жени в Саудитска Арабия подписаха петиция, изпратена до крал Салман, изискваща прекратяване на настойническата система на кралството, която поставя жените пред задължението да имат разрешение от мъж за повечето от задачите, които извършват в ежедневието си.

Саудитската активистка Хала Алдосари състави петицията. До понеделник, когато е изпратена до краля, тя е съдържала подписите на 14 682 жени. Инициативата беше промотирана и през Twitter с хаштаг „Аз съм свой собствен пазител“.

Алдосари, която е изследовател по въпроси, свързани със здравето и правата на жените, състави петицията, след като правозащитната организация Human Rights Watch публикува доклад през юли, съдържащ силни критики относно т.нар. система на мъжко настойничество.

Според системата жената трябва да имат разрешение от мъж – съпруг или роднина – да напусне страната, да намери работа, да получи медицинско обслужване или да се омъжи.

Азиз ал Юсеф, който работи по формирането и подкрепата на петицията, заяви пред The Guardian, че петицията „не е само женски проблем“, а системата оказва натиск и върху мъжете.

В Twitter някои саудитки изразиха мнение без страх от възможни последици. „Реших да добавя името си. Не ме интересуват последиците. Исканията са достатъчно разумни по мое мнение“, пише жена в социалната мрежа.

В началото на петицията над 2500 жени са изпратили директни съобщения до краля на Саудитска Арабия, призовавайки за спиране на съществуващата система.

Застреляха двама саудитски полицаи в Дамам

Неизвестни нападатели застреляха двама саудитски полицаи в населения предимно от шиити източен гр. Дамам тази нощ. Това съобщи вътрешно...

Саудитското правителство два пъти се съгласява да премахне системата – веднъж през 2009 и отново през 2013 година – и двата пъти след критики на Съвета за човешки права към ООН. Въпреки това тази система продължава да действа, донякъде заради забавени реформи по времето на крал Абдулла, донякъде и заради влиянието и натиска на радикалните кръгове в страната. Все пак крал Абдулла успя да прокара закони, позволяващи на жените да участват в общински избори и да бъдат назначавани като съветници в кралската администрация.

Въпреки тези реформи обаче Саудитска Арабия остава единствена държава в света, където на жените е забранено да шофират.

Някои жени напускат кралството, за да избягат от системата. Една жена, която живее в момента в САЩ, споделя пред новинарската агенция Middle East Eye, че в Саудитска Арабия е живяла като в затвор, заедно с майка си и сестрите си не са можели да шофират или да имат свои пари. Дори излизането на улицата трябва да се случи с позволение.

Тези вътрешни проблеми породиха редица дискусии в кралството. От едната страна, за повече права на жените стои немалка част от кралската администрация, включително все по-мощният принц Мохаммад бин Салман, син на сегашния крал. A от другата страна са крайните религиозни кръгове и хардлайнери, противопоставящи се на всеки тип реформи. По-рано тази година принц Бин Салман представи своята т.нар. Визия 2030, предназначена за даване на алтернативи на зависимостта от петрола. Според документа обаче жените трябва да играят все по-голяма роля както в страната, така и на пазара на труда.

Визията на Мохаммад бин Салман – който е втори в линията за наследство на трона, изисква фундаментални реформи за промяна, включително системата за настойничество. В рамките на плана му жените ще решават сами какво и как да работят, без позволение от мъж.

Саудитска Арабия не изключва прекратяване на огъня в Сирия

Министърът на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр не изключва до няколко дни да има споразумение за пресратяване на огъ...

Въпреки това мюфтията на страната, Абдулазиз ал Шейх, застана срещу всеки опит да се извършат реформи относно тази система. По-рано този месец той отхвърли предложенията, направени от администрацията за премахване на системата за настойничество.

Предварителните проучвания показват обаче, че подкрепа за премахването на системата има на високо ниво в кралската фамилия и администрацията на кралството.

Официални лица заявиха по-рано, че системата не се базира на предписания на Корана, нито на ислямското законодателство, а е просто виждане на патриархални разбирания за необходимостта жените да бъдат контролирани от мъже.

Някои религиозни клерици също подкрепят реформите, заявявайки, че те нямат общо с религията, а с правителствените политики. Но борбата за права ще е дълга. Причина за това е силното влияние на клериците, които тълкуват свободна религиозните текстове и налагат правила по тяхно усмотрение и разбиране. В този сблъсък влиза кралската администрация и младото поколение от саудитски управници, които желаят отваряне на Саудитска Арабия. Засега реформистите водят в резултата, но все още не сме видели отговора на радикалните кръгове.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com