Главната прокуратура на Русия се оттегли от Международната асоциация на прокурорите

2555
Главната прокуратура на Русия се оттегли от Международната асоциация на прокурорите
Снимка: International Association of Prosecutors

Главната прокуратура на Русия реши да се оттегли от Международната асоциация на прокурорите (IAP). Решението е изпратено от руския главен прокурор Игор Краснов в писмо до генералния секретар на IAP Хан Морал, съобщава Интерфакс.

„С дълбоко разочарование, в съответствие с член 6.1 от Устава на IAP, ви информирам за оттеглянето на Генералната прокуратура на Руската федерация от Асоциацията и невъзможността за по-нататъшно взаимодействие, както и за прекратяване на сключеното на 20 октомври 2021 г. Споразумение за сътрудничество по осигуряване на дейността на регионалното представителство на IAP в Санкт Петербург“, се казва в писмото на руския главен прокурор.

Според Краснов, „днес светът е изправен пред нова реалност, за първи път след Втората световна война, това се дължи на политически мотивирано, често изкуствено предубедено отношение към една социална група от хора, обединени от руски език и произход".

Международният съд постанови Русия да спре военните действия в Украйна

„Навсякъде, включително в средствата за масова информация на западните страни, наблюдаваме унижение и преследване на всички рускоговорящи, включително жени и деца, заплахи и призиви за тяхното убийство, варварско причиняване на физическа вреда, неприкрито преследване, до ниво на истерия и лудост, сравними с периода, предшестващ геноцида по етническа принадлежност на населението през 30-40-те години на миналия век. В същото време се култивират прояви на ксенофобия и расизъм при мълчание от страна на IAP. Освен това има всички признаци за участие на отделни членове и сенатори в тези дискриминационни процеси“, пише Краснов.

По думите му „в продължение на осем години Асоциацията показва безразличие и бездействие във връзка с масовите престъпления срещу човечеството, извършвани от властите на Украйна срещу цивилното население на Донбас“. „Нямаше никаква реакция дори след представянето в IAP на материали, обективно потвърждаващи многобройните обстрели от украинския режим на жилищни райони в този регион, изтезанията и масовите убийства на рускоезични хора и тяхното фактическо унищожаване. Те бяха игнорирани“, продължава главният прокурор.

При тези обстоятелства, смята ръководителят на ведомството, „в контекста на използването от ръководството на Асоциацията и редица сенатори от IAP на двойни стандарти при оценка на юридическите факти, неспазване на принципа на безпристрастност и неполитизиране на професията на прокурора, разрушаването на нашето формирано в продължение на десетилетия конструктивно сътрудничество, Генералната прокуратура на Руската федерация няма моралното право да продължи да запазва членството си в IAP.

Възможен ли е специален трибунал за Украйна и ще има ли Путин имунитет?

„Убеден съм, че без Русия, предвид нейната огромна територия, история и принос в развитието на световната юридическа култура, възникват рискове Асоциацията да се превърне от глобална правна структура в регионална политическа, като същевременно пълната отговорност за възможните последици лежи на нейното ръководство“, заключава Краснов.

Международната асоциация на прокурорите (IAP) е международна неправителствена и неполитическа организация, първата и единствена световна организация на прокурорите. Създадена е на 6 юни 1995 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com