Глобалната свобода в интернет намалява

17244
Глобалната свобода в интернет намалява
Снимка: Getty Images / Guliver

Свободата в интернет е намаляла тази година, след като все повече страни са увеличили усилията за шпиониране на потребителите и за цензуриране на онлайн публикации, показва глобално изследване, предаде БГНЕС.

Докладът на неправителствената организация "Фрийдъм хаус" сочи, че онлайн свободата е намаляла в 36 от 65-те изследвани страни. България не е включена в изследването. В някои случаи правителствата използват разкрития за наблюдението на американската Агенция за национална сигурност (АНС), за да оправдаят усилията за засилване на собственото си наблюдение на интернет потребителите.

"Страните приемат закони, които легитимират съществуваща репресия и на практика криминализират изразяването на несъгласие онлайн", посочват авторите на доклада. "Повече хора са арестувани заради дейността им в интернет, отколкото когато и да било преди, онлайн медиите са подложени на все по-голям натиск да се самоцензурират пред заплахата от съдебно преследване, а частни компании са изправени пред нови искания да се съобразяват с изисквания на правителствата за данни или заличаване на информация".

Най-ниска оценка за интернет свобода получава Иран, следван от Сирия, Китай, Куба, Етиопия и Узбекистан. 19 страни са оценени като "свободни", като най-висока оценка получават Исландия и Естония. 31 страни са оценени като частично свободни, а 19 като "несвободни". Но повечето страни са регистрирали намаляване на свободата.

41 са приели или предложили закони за криминализиране или ограничаване на онлайн говоренето или разширяване на наблюдението между май 2013 и май 2014 г., показва докладът. "Някои страни твърдят, че трябва да съхраняват данни в рамките на собствените си граници заради наблюдението на АНС. Това е тревожна тенденция", казва авторката на доклада Саня Кели.

Според документа от май 2013 г. арести за онлайн говорене, свързано с политическа дейност, са документирани в 38 от 65 страни, главно в Близкия Изток и Северна Африка. Натискът върху независими новинарски сайтове в много страни драматично се е увеличил. Десетки граждани-журналисти бяха атакувани, докато отразяваха конфликта в Сирия и антиправителствените протести в Египет, Турция и Украйна. Други правителства втвърдиха изискванията за предоставяне на лиценз и регулиране на уеб платформи", уточняват авторите на доклада.

Най-голям спад на онлайн свободата е регистриран в Русия и Турция, значително намаление е отчетено също в Украйна, Ангола и Азербайджан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com