X
 
 

Гняв в Шри Ланка заради информацията за предупреждения за готвените атентати

763 0
photo of Гняв в Шри Ланка заради информацията за предупреждения за готвените атентати
Снимка: Getty Images/Guliver
Властите на Шри Ланка са били информирани от чуждестранните агенции за сигурност преди повече от четири месеца, че мрежа от ислямски екстремисти е активна в страната и има вероятност да извърши терористични атаки, заявиха регионални и западни власти, цитирани от британския вестник The Guardian.

Информацията, че официалните лица може би са знаели от миналата година за заплахата от лицата, отговорни за бомбените атентати на Великден, които убиха над 350 души, предизвикват възмущение от многобройните и систематични пропуски в разузнаването в Шри Ланка. Вчера, 24 април, президентът Майтрипала Сирисена поиска оставката на висши служители, които не са успели да предадат три отделни официални предупреждения, изпратени от индийските разузнавателни агенции в рамките на три седмици преди атаката, припомня Агенция "Фокус".

Най-богатият датчанин загуби три от четирите си деца при атаките в Шри Ланка

Датският милиардер Андерс Холш Поулсен е загубил три от четирите си деца при атаките в Шри Ланка, съобщи BBC. Подробности не се съобща...

Въпросните официални предупреждения са последвали месеци на неформални разговори между индийски следователи и техните колеги от Шри Ланка, в които са предадени подробности за мрежата, включително самоличността на нейния лидер и членове. Сирисена вече призова за мащабно преструктуриране на силите за сигурност след неуспеха да се предотврати една от най-смъртоносните терористични атаки през последните години.

Сарат Фонсека, фелдмаршал от армията на Шри Ланка и политик, заяви пред местния парламент, че нападението изглежда е било "седем или осем месеца в процес на организиране" и счита, че случилото се е "монументален провал в събирането на разузнавателни данни". "Във всяка друга страна, цялото правителство щеше да подаде оставка заради този хаос, но това няма да се случи тук. Сигурността е станала за посмешище", каза той.

Информацията от Индия е била оформена след голям анализ на данни, с които силите за сигурност в Индия са се сдобили след арести на привърженици на "Ислямска държава" през ноември миналата година. Големият брой телефони, дискове и USB памети, събрани по време на набезите, разкриват връзки между задържаните и Мохамед Захран Хашим, заподозряния лидер на терористичната мрежа в Шри Ланка, отговорна за бомбените атентати. След това операция по наблюдение разкрива, че радикалният проповедник, който вече е бил известен на службите за сигурност на Шри Ланка, многократно е контактувал с известни активисти на "Ислямска държава" в Бангладеш. Според някои съобщения Хашим е бил в контакт с екстремисти в Източен Афганистан, свързани с терористичната групировка.

"Ислямска държава" пое отговорността за бомбените атентати, за които се смята, че са най-смъртоносните, извършени от групировката. Появи се версия, че те са отмъщение за масовото убийство на мюсюлмани в новозеландския град Крайстчърч.

Нов взрив разтърси Шри Ланка

Нов взрив разтърси столицата на Шри Ланка, Коломбо, докато служители се опитвали да обезвредят заложена бомба, предаде "Спутник". Експ...

Индийските служби са предупредили настоятелно Шри Ланка, след като експлозиви бяха намерени в отдалечена ферма в национален парк в северозападната част на Шри Ланка. Мрежата на Хашим е свързана с тази находка. По това време не е знаело за планиран заговор за взривяване на църкви или хотели. Не е ясно защо Индия е чакала до април, за да издаде официално съобщение за заплахата.

Броят на жертвите от атаките срещу три църкви и три луксозни хотела в и около столицата на Шри Ланка Коломбо достигна 359 души, като 500 са ранени.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители