X
 
 

"Ислямска държава" показа мозъкът на атентатите в Шри Ланка

4482 2
photo of "Ислямска държава" показа мозъкът на атентатите в Шри Ланка
Снимка: AMAQ News Agency
Джихадистката групировка "Ислямска държава" публикува в агенцията си "Амак" снимка на мъжа, сочен за като организатор на нападенията в Шри Ланка. Атентатите, извършени на Великден, раниха 500 и отнеха живота на над 320 души, предаде Associated Press.

Джихадистката групировка пое отговорност за терористичните нападения и разкри точната позиция на всеки от терористите, техните военни названия, но без да посочва от каква националност са. Според ИДИЛ кървавите нападения са дело на 6 атентатори самоубийци.

"Извършителите на нападението, насочено към граждани на страните от коалициите и християните в Шри Ланка, са бойци от "Ислямската държава", заявиха от екстремистката групировка, но без да представят конкретни доказателства за принадлежността на атентаторите.

Терористичните актове в Шри Ланка - отмъщение за Крайстчърч?

Първоначалното разследване на смъртоносните самоубийствени атентати в Шри Ланка, в които загинаха повече от 300 души, сочи, че това е "...

Властите в Шри Ланка обвиниха местна радикална мюсюлманска групировка за атаката. Нейният лидер Мохамед Захран, известен още като Захран Хашми, стана известен на мюсюлманските лидери преди три години заради подстрекателските си онлайн речи.

По-рано днес министърът на отбраната на Шри Ланка заяви пред парламента на страната, че атаките са извършени в отговор на нападенията срещу джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, на 15 март. Премиерът Ранил Викремесингхе каза, че властите подозират връзки на атентаторите с джихадистите от ИДИЛ, но все още водят разследване.

Властите в Нова Зеландия обявиха, че са запознати с теориите за връзка между нападенията, но те не са подкрепени от никакви разузнавателни данни. Премиерът Джасина Адърн изтъкна, че "разследването на Шри Ланка за нападението е в ранен стадий".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители