Хаменей: Иран няма да отстъпи от ядрените си права

12422
Хаменей: Иран няма да отстъпи от ядрените си права
Снимка: Getty Images/Guliever

Аятолах Али Хаменей заяви, че няма да позволи "отстъпление" от ядрените права на Техеран преди новия кръг преговори със световните сили, предаде БГНЕС.

Изразявайки подкрепата си за преговарящите в Женева днес, върховният водач заяви, че иранският екип е получил инструкции да се придържа към "червените линии" на Техеран. Той явно имаше предвид настояването на Иран да продължи да обогатява уран на територията си. Процесът може да се използва за създаването на медицински изотопи и гориво за електрически централи, но на по-високо ниво може да генерира и ключов компонент за създаване на ядрена бомба.

"Настоявам за стабилизиране на правата на иранската държава, включително ядрените й права", заяви Хаменей в реч пред иранските паравоенни сили, известни като басиджи, в Техеран, предавана пряко по телевизията. "Настоявам да не се отстъпва нито крачка от правата на иранската държава", допълни той.

Изявлението му става в момент, когато страните от т. нар. група 5+1, САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Русия плюс Германия, се стреми към споразумение с Иран за ограничаване на противоречивите му ядрени дейности. Днес представители на групата 5+1 и иранските преговарящи, водени от външния министър Мохамад Джавад Зариф, ще се срещнат за трети път в рамките на малко повече от един месец в швейцарския град.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com