Иран и Русия се присъединиха в преговорите за Нагорни Карабах, докато напрежението отново се засили

2431
Иран и Русия се присъединиха в преговорите за Нагорни Карабах, докато напрежението отново се засили
Снимка: Getty Images/Guliver

На 7 април Азербайджан и Армения се обвиниха взаимно в нарушаването прекратяването на огъня в Нагорни Карабах, съобщава АП. Размяна на огън се чува само два дни след споразумение за спиране на огъня, докато Русия и Иран присъединиха дипломатически усилия за предотвратяване на война, която може да дестабилизира Кавказ.

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че войските са отвърнали на огън след като арменските сили за използвали монихвъргачки по азербаджански военни позиции и населени райони. Армения от своя страна обвини Азербайджан.

Престрелките заплашват да доведат до провал на Русия в посредничеството в примирието, обявено във вторник, последвало най-тежкото насилие в Нагорни Карабах от 22 години насам.

Напрежение в Триполи, докато текат дипломатическите маневри за Либия

Силни експлозии, последвани от стрелба избухнаха в Триполи рано тази сутрин, докато се засилват слуховете, че подкрепеното от ООН прави...

Боевете повдигат опасения и за евентуална регионална ескалация, като Турция силно подкрепя Азербайджан, а Русия има договор за сигурност с Армения.

Москва също така се опитва да поддържа приятелски отношения с богатия на петрол и газ Азербайджан и снабдява Баку с оръжия, за да укрепи влиянието в района на Кавказ, който е канал за енергийни ресурси от Каспийско море към Запада.

Вчера руският премиер Дмитрий Медведев заяви след среща с арменския си колега, че „няма алтернатива на сегашния механизъм“ за провеждане на преговори за край на конфликта, който е под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

„На практика всички опоненти са вече на масата за преговори“, каза руският външен министър Сергей Лавров след разговори с колегите си от Азербайджан и Иран в азерската столица Баку.

Руслан Трад пред Actualno.com: ЕС реши да си плаща за охрана и съвест на Турция

Ситуацията по отношение на най-актуалната и голяма криза в днешни дни в международната политика се мени с часове - поне на повърхността...

За Иран срещата в Баку е шанс да подобри своите икономически връзки със съседните държави. По време на съвместна пресконференция, иранският външен министър Мохамед Зариф се фокусира върху плановете за засилване на сътрудничеството с Азербайджан и Русия по въпросите на транспорта, енергетиката и сигурността.

Азербайджан е в близки отношения с геополитически противник на Иран, Израел. В началото на миналата седмица Баку официално потърси за коментар Тел Авив в опит за оказване на натиск върху Армения. Макар и шиитско страна, Азербайджан има по-близки отношения с Турция, отколкото с Иран, с който азерската страна има спорове относно правата на приблизително 14-те милиона иранци с азерски произход.

Автор: Руслан Трад

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com