Иран: когато отказът да се носи забрадка е престъпление

2451
Иран: когато отказът да се носи забрадка е престъпление
Снимка: Getty Images

Не е известно колко магазини и заведения са били затворени от властите в последните месеци, защото са обслужвали незабулени жени. Но се множат сигналите за това, че властите затягат мерките. Така например миналата седмица е бил затворен най-големият търговски център в туристическия град Шираз с 230 магазина. Това е тежък удар за търговците точно преди началото на ваканцията и на курортния сезон, тъй като - насред икономическата криза в страната - те ще трябва да продължат да плащат високите наеми за магазините, без да имат оборот.

"Те искат да ни противопоставят едни срещу други и разчитат най-вече на доносите на своите привърженици", казва пред ДВ правозащитничката Лейла. Тя не смята, че тези опити ще сплашат жените и ще върнат времето назад. Но се опасява, че мерките няма да останат без последствия. "Наясно сме, че управляващите се опитват да прехвърлят върху обществото цената за нашата съпротива."

Трима екзекутирани в Иран по обвинения в трафик на наркотици

Иран екзекутира трима осъдени членове на наркокартел, съобщиха от съдебната система. Това се случва, след като много хора предупредиха...

Когато отказът да се носи забрадка е престъпление

След трагичната смърт на 22-годишната Джина Махса Амини и последвалите масови протести все повече жени отказват да спазват изискванията за носене на хиджаб и излизат незабулени на обществени места. За да увеличи натиска спрямо тях, в средата на април полицията инсталира в цялата страна камери по площадите и улиците - за да могат те да идентифицират жените, които се движат без хиджаб.

Новият шеф на иранската полиция Ахмад-Реза Радан подчертава, че свалянето на забрадката е престъпление. Поради това на всички, които нарушават закона, ще бъде потърсена отговорност. Това вече се отнася и за магазините и ресторантите, които обслужват незабулени жени. Те първо получават предупреждение, но при повторно нарушение могат да бъдат затворени.

Полицейският шеф Радан е известен с агресивността си спрямо всяка форма на протести и съпротива в гражданското общество. Заради ролята му при бруталното потушаване на протестите през 2009 година той е включен в списъка със санкции на ЕС. Тогава като заместник-шеф на полицията той заложи на смъртоносното насилие спрямо демонстрантите, които бяха излезли по улиците след оспорваните президентски избори. През януари т.г. бе назначен за главнокомандващ на полицията, с което държавата отправи сигнал на непримиримост към иранското гражданско общество, протестирало в продължение на месеци срещу политическата система и наложените от нея изисквания като принудата жените да ходят забулени.

Иран: "Това лято ще бъде кошмарът на моллите"

"Това лято ще бъде кошмарът на моллите. Ще ни видят в най-добрата ни форма", казва 19-годишната Париа (името ѝ е променено от редакцият...

Нов орган следи за морала

От революцията през 1979 година насам в Иран има строги правила за облеклото на жените. Нравствената полиция, която контролира тези предписания, почти изчезна от вниманието на обществеността, но пък на нейно място изникна друг орган - щаб под ръководството на петъчния проповедник на столицата Техеран. Доброволни информатори, поддръжници на режима, предоставят на този щаб сведения за нарушения на моралните правила. Шпионската служба има към 500 филиала в страната, в които се събират например снимки на незабулени жени в ресторанти или магазини.

"Солидарността в обществото расте", подчертава правозащитничката Лейла. "Дори религиозните и консервативните слоеве на обществото проявяват повече разбиране спрямо нашата съпротива и нашата борба за самоопределение", допълва тя. А и новата стратегия на управляващите не функционира навсякъде. "В Кюрдистан, например, не познавам почти никого, който да съдейства на щаба", посочва Лейла.

 

Близкият изток се променя. Как Иран дърпа конците

Израел наблюдава с известна изненада новите съюзи, които се изграждат в Близкия изток. Преди връщането си във властта Бенямин Нетаняху ...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com