Иран обвини Запада за ситуацията в Ирак

29529
Иран обвини Запада за ситуацията в Ирак
Снимка: Getty Images / Guliver

Духовният лидер на Иран Али Хаменей хвърли отговорносттаза кризата в Ирак върху САЩ и другите западни страни и се изказа против военна намеса във вътрешните работи на съседната страна, съобщи агенция ФАРС, цитирана от ИТАР-ТАСС. САЩ отхвърлят обвинията, терористите разстрелват хора в Ирак.

"САЩ са недоволни от процесите в Ирак, резултатите от парламентарните избори и голямото участие на гражданите в тях. САЩ разчитаха да господстват в Ирак и да доведат на власт само тези, които им се подчиняват", каза той на среща с председателя на иранския Върховен съд аятолах Садег Амоли Ларидгани.

Официалните представители на САЩ се опитват да представят конфликта в Ирак като мегдуконфесионален отбеляза Хаменей. "Войната в Ирак – това не е война между сунити и шиити, а на тези, които се поддават на съблазънта на сепаратизма, които са всъщност враждебни както на сунитите, така и на шиитите", подчерта аятолахът.

Лидерът на Ислямската република отбеляза, че главно достижение на иракското общество след изтеглянето на американските войски от страната през 2011 година е именно създаването на демократична избирателна система.

Според Хаменей правителството на Ирак, народът му и религиозните лидери са в състояние сами да се справят с кризата.

От 10 юни в близкоизточната страна се водят непрекъснати сражения между правителствените сили и опълчението от една страна и бойците на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), влизаща в терористичната мрежа "Ал Кайда", от друга.

Над два милиона иракски граждани вече са сесе записали доброволци в армията, съобщава ИТАР-ТАСС.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че ИДИЛ представляват заплаха не само за Ирак, но и други страни като Йордания. Междувременно американският държавен секретар Джон Кери заяви, че САЩ не носят отговорност за случващото се в Ирак и Либия и отново призова министър-председателя на Ирак Нур ал Малики да създаде по-широко правителство с участието на повече общности, за да могат да се противопоставят на терористите.

В последния час АФП съобщи, че иракските бунтовници за екзекутирали ощ 21 души. В събота и неделя са били убити местни служители в градовете Рава и Аана в западната част на Ирак.

Някои от жертвите са били застреляни в събота, когато сунитските бунтовници, ръководени от крайната ислямистка джихадистка организация ИДИЛ, които превзеха градовете близо до сирийската граница. Останалите са били екзекутирани в неделя.

Припомняме, че иранските ръководители и медии твърдят, че радикалната групировка ИДИЛ, която през последните дни пое контрола над няколко големи града и района на Ирак, се подкрепя във финансово и военно отношение от Саудитска Арабия и Катар.

Саудитското правителство пък хвърля върху иракския премиер шиит Нури ал Малики отговорността, че е докарал Ирак до ръба на пропастта с политиката си на изключване на сунитите.

Иран, където шиитите са мнозинство, подкрепя правителството на Малики срещу сунитските екстремисти от ИДИЛ. Групировката контролира и част от Сирия, чийто режим начело с президента Башар Асад е съюзник на Техеран.

Президентът на Иран Хасан Рохани призовава за единство между шиити и сунити. От векове шиити и сунити съжителстват мирно в Иран, Ирак, Ливан, в страните от Персийския залив и Магреба, отбеляза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com