Иран отново заявява невоенна посока на атома

6920
Иран отново заявява невоенна посока на атома
Снимка: Getty Images/Guliver

По време на среща в четвъртък с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкие Амано президентът на Иран Хасан Роухани призова МААЕ да не прилага по отношение на Ислямската република дискриминационни мерки, както и да зачита правата на Иран да развива мирни ядрени дейности.

По време на срещата иранския президент подчерта също, че всички предварително отправени срещу Иран твърдения за недекларирани ядрени дейности са били неоснователни. "12 години тясно и открито сътрудничество на Иран с агенцията показват, че ядрената програма на страната винаги е била спокойна", заяви Роухани.

Иранският президент отбеляза и важната роля, която МААЕ може да играе "в рамките на своите технически и законови правомощия в последния етап от преговорите между Иран и" шесторката " (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия).

На свой ред Юкия Амано изрази задоволство от сътрудничеството с Иран. Ръководителят на агенцията заяви и , че "последните проверки многократно са доказали, че няма отклоняване на ядрените дейности на Иран към военни цели и страната винаги изпълнява задълженията си." Той добави, че "всички останали проблеми могат да бъдат решени въз основа на взаимно уважение и тясно сътрудничество." "Надявам се, че моето посещение ще допринесе за успеха на процеса на преговори", каза Амано, цитиран от ТАСС.

Иран и "шесторката" все още не са стигнали до заключителния етап от преговорите по иранската ядрена програма", обяви вечерта френският външен министър Лоран Фабиюс.

Шесторката и представители на Иран ще се съберат отново във Виена в неделя с надежди да финализират десетгодишните преговори за условията на иранската програма и свалянето на санкциите срещу страната.

"Има неща, за които е постигнат напредък, но все още не сме стигнали до приключване на преговорите", каза Фабиюс след срещите си с колегите си от Иран, САЩ, Германия, Великобритания, Китай, както и с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурност Федерика Могерини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия