Иран отрича, че е свалил украинския самолет с ракета

2754
Иран отрича, че е свалил украинския самолет с ракета
Снимка: Getty Images/Guliver

Шефът на иранската гражданска авиация отрече категорично ракета да е свалила украинския самолет. Али Абедзадех заяви това на пресконференция днес в Техеран, след като Великобритания и Канада заявиха, че има възможност трагедията да се дължи на случаен ракетен удар, предава БНР.

„Едно нещо е сигурно, този самолет не е поразен от ракета“, каза Абедзадех.

Черните кутии на украинския самолет, който се разби в Иран със 176 души на борда, ще бъдат "отворени" днес, съобщи иранската официална агенция ИРНА. Засега няма информация по въпроса кой ще преглежда данните от черните кутии. Но украински министър заяви тази вечер, че експерти на Киев са получили достъп до черните кутии в Иран.

Иранският министър на транспорта Мохамад Еслами заяви по-рано, че Иран ще предаде на Украйна черните кутии на разбилия самолет. Той също отхвърли като спекулации твърденията, че самолетът може да е бил свален. По думите му машината се е запалила заради техническа повреда и това е довело до катастрофата.

Доказателства сочат, че иранска ракета е свалила украинския пътнически самолет, който се разби близо до Техеран тази седмица, вероятно погрешка, заявиха западни лидери. Премиерите на Канада и Великобритания призоваха за пълно разследване на катастрофата, при която загинаха всичките 176 души на борда.

Канадска делегация отива в Техеран да разследва катастрофата на Боинг 737

Делегация от 10 канадски представители замина за Техеран, за да разследва катастрофата на украинския самолет Боинг 737. Това съобщи офи...

Иранските власти са поканили представител на Агенцията за транспортна безопасност на Съединените щати да се включи в разследването на катастрофата с украинския самолет. Покана да присъстват на разследването е отправена още и към представители на украинските, френските, канадските и шведските власти.

Катастрофата стана само часове, след като Иран извърши ракетни удари срещу две военни бази с американски войници в Ирак.

Американски медии спекулираха, че времето на катастрофата предполага, че машината може да е била сбъркана с американски военен самолет, тъй като Иран се е подготвял за възможен ответен удар от страна на САЩ.

Президентът Доналд Тръмп заяви вчера, че има "подозрения" за случилото се. А държавният секретар Майк Помпейо заяви тази вечер, че според САЩ "вероятно" иранска ракета е свалила украинския самолет.

САЩ са предоставили на украинския президент Володимир Зеленски важна информация за разбилия се в Иран самолет, съобщи в Туитър външният министър на Украйна. Данните ще бъдат анализирани, заяви министър Пристайко. По-късно днес президентът Зеленски ще разговаря по телефона и с американския държавен секретар Майк Помпео.

САЩ се включват в разследването на авиокатастрофата в Иран

Американският национален съвет за безопасност на транспорта (NTSB), заяви че ще се присъедини към разследването на причините за катастр...

На фона на напрежението след убийството на иранския командир генерал Солеймани, Иран първоначално заяви, че няма да предаде черните кутии на Боинг, компанията производител, или на Съединените щати. По-късно обаче беше съобщено, че Съветите за безопасност на транспорта на Канада и САЩ са били поканени да участват в разследването.

Канадският премиер Джъстин Трюдо стана първият правителствен лидер, който обвини директно Иран за трагедията.

„Имаме разузнавателни данни от различни източници, включително от нашите съюзници и нашето разузнаване, които сочат, че самолетът е бил свален от иранска ракета „земя-въздух“.

Джъстин Трюдо обаче добави, че поразяването на самолета може да е станало случайно.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън повтори думите на Трюдо и заяви, че Великобритания работи в тясно сътрудничество с Канада и други международни партьори, засегнати от катастрофата. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че възможността ракета да е свалила самолета не е изключена, но все още не е потвърдена.

САЩ: Украинският самолет е свален по погрешка от Иран

Иран е свалил по погрешка украинския самолет, който се разби край Техеран. Това са заявили официални американски лица пред телевизионни...

По-рано иранското външно министерство покани експерти от американския производител „Боинг“ да участват в разследването на авиоинцидента.

Заради ситуацията в Близкия изток министрите на външните работи от ЕС заседават извънредно в Брюксел.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не изключи възможността украинският самолет в Иран да е бил свален от ракета, изстреляна от иранските сили. На влизане на заседанието на външните министри на ЕС днес Брюксел той заяви:

„Нямаме причини да не вярваме на съобщенията, които идват от различните столици на страните членки на НАТО. В тях се изразява загриженост по повод информациите, според които е вероятно самолетът да е бил свален от иранската ПВО. Именно затова трябва да се проведе цялостно разследване и да установим всички факти, както и да имаме пълното сътрудничество на Иран в тази насока“.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com