Иранска заплаха към Израел от Йемен: Ще стреляме по кораби в Червено море

45986
Иранска заплаха към Израел от Йемен: Ще стреляме по кораби в Червено море
Снимка: Getty images/Guliver

Иран продължава да заплашва Израел от няколко фронта заради готвената от израелците сухопътна операция в Ивицата Газа.

Иранският министър на външните работи Хосейн Амир-Абдолахиан предупреди Израел, че ситуацията в Близкия изток може да излезе извън контрол, ако страната не спре ударите по крайбрежния анклав, контролиран от "Хамас".

Всичко за войната в Израел четете тук.

Заплаха и към САЩ

Той заяви, че САЩ също са "виновни" за това, че предоставят военна подкрепа на Израел. "Предупреждавам САЩ и техния пълномощник Израел, че ако не спрат незабавно престъплението срещу човечеството и геноцида в Газа, всичко е възможно във всеки един момент и регионът ще излезе извън контрол", заяви Амир-Абдолахиан на пресконференция в Техеран, цитиран от BBC.

Той заяви, че резултатите могат да бъдат "тежки, горчиви" и "да имат далечни последици". Външният министър на Иран добави, че военната подкрепа на САЩ за Израел е доказателство, че продължаващият конфликт в Газа е "марионетна война, провеждана от Израел от името на Съединените щати". Припомняме, че на 7 октомври най-напред "Хамас" нахлу в Израел и уби най-малко 1400 души оттогава. При израелския отговор с ракети в Газа загинаха над 4600 палестинци.

Иран подкрепя както "Хамас", която нападна Израел преди две седмици, убивайки 1400 души, така и ливанската "Хизбула". Още: Израелски министър: Ако "Хизбула" нападне, ще отрежем главата на змията в Иран

Снимка: Getty Images

Израел да се пази от Йемен

Освен това иранците имат още едно оръжие - хутите в Йемен, финансово подкрепяни от Техеран дълги години. На 22 октомври премиерът на хутите, управляващи част от страната, заяви, че те ще атакуват израелски кораби в Червено море, ако Израел продължи операциите си в Ивицата Газа. Ден по-рано той се срещна с представители на палестинската милиция в йеменската столица Сана, припомня в анализа си от понеделник американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Министър-председателят на хутите призна, че САЩ са прехванали техни дронове и ракети, насочени към Израел, над Червено море на 19 октомври. Той заяви, че някои от тях все пак са поразили целите си, за което няма доказателства.

Ситуацията на Западния бряг

Междувременно сблъсъците между палестински бойци и израелски сили на Западния бряг - другата палестинска автономия в Израел - намаляха приблизително наполовина на 22 октомври. Отчетени са девет отделни сблъсъка. Бойци от Бригадата на мъчениците "Ал-Акса" влязоха в сблъсък с израелски сили в Кабатия, близо до Дженин. Бойците от бригадата използваха стрелково оръжие и самоделни взривни устройства срещу израелските сили.

В този район "Хамас" призовава палестинците към бунтове. На 22 октомври там израелците арестуваха 46 палестинци, от които 27 са активни членове на "Хамас". Задържани са и двама лидери на "Палестински ислямски джихад".

Още: Турция предлага път към мира между Израел и Палестина - две държави с гаранти

Напрежение откъм Ливан

Подкрепяни от Иран бойци, включително ливанската "Хизбула", извършиха 17 нападения срещу израелските сили през изминалото денонощие. Техеран и ливанската организация координират внимателно премерена ескалация, за да отклонят вниманието на Израел от Ивицата Газа, пише ISW.

"Ислямска съпротива в Ирак" - коалицията от подкрепяни от Иран иракски милиции - пък извърши еднопосочна атака с дрон срещу американските сили във военновъздушната база Айн ал Асад в Ирак, отбелязвайки петия пореден ден на нападения срещу САЩ в Близкия изток. Тези атаки също са част от усилията, ръководени от Иран, за възпиране на Съединените щати да оказват значима подкрепа на Израел.

Още: Ранени американски войници след удар с дрон по база на САЩ в Ирак (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Многохиляден протест в Ереван с ултиматум към Пашинян: Оставка веднага! (ВИДЕО)

Благородна лъжа: В китайски зоопарк боядисаха кучета като панди (ВИДЕО)

Япония засилва лова на китове

Пътнически самолет кацна "по корем" на турско летище (ВИДЕО)

Няколко страни от ЕС обмислят да признаят палестинска държава на 21 май

Тайланд забранява употребата на канабис едва две години, след като го легализира

Досущ като Пепеляшка: Войник загуби обувката си на парада в Москва (ВИДЕО

Пак дрон: Рафинерия на "Газпром" пуши, депо на "Лукойл" също е ударено (ВИДЕО)

Иран предупреждава за атомна бомба, ако види заплаха за съществуването си

Затвор и удари с камшик: Осъдиха известен ирански режисьор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com