"Ислямска държава" печели по 2 млрд. долара годишно от търговия с човешки органи

7863
"Ислямска държава" печели по 2 млрд. долара годишно от търговия с човешки органи

Терористите от „Ислямска държава“ вече са част и от черния пазар на човешки органи. Това каза в интервю за агенция ТАСС шефът на отдела на руското външно министерство за новите предизвикателства и заплахи Иля Рогачов.

От търговията с органи международната терористична организация печели почти 2 млрд. долара годишно, предава Topnovini.bg.

СС на ООН прие резолюция за санкции срещу "Ислямска държава"

Съветът за сигурност на ООН прие днес с единодушие резолюция, задължаваща всички страни да пресичат финансирането и оказването на дру...

Според него "външната търговия" носи на ИД почти 2 млрд. долара. Позовавайки се на редица изследвания на експерти на ООН и на независими неправителствени организации, руският дипломат отбеляза, че ИД продава годишно петрол и газ за 950 млн. долара, пшеница и ръж за 200 млн., цимент за 100 млн., памук за 20 млн.

Групировката активно търгува и с фосфати, сярна и фосфорна киселина, добави той. Джихадистите са започнали да произвеждат и каптагон, заяви вчера зам.-председателят на ООН Юрий Федотов и добави, че по-голямата част от сексуалния стимулант отива за лична употреба от ислямистите.

„ИД продава каптагон на пазара на наркотици“, каза още заместник на Бан Ки Мун.

Данните са от редица изследвания на експерти на ООН, както и на независими неправителствени организации, каза Рогачов.

Германските власти затвориха джамия, подкрепяща "Ислямска държава"

Германските власти забраниха ислямска асоциация и затвориха свързаната с нея джамия, като я обвиниха, че подкрепя групировката „И...

"Необходимо е да се пресекат и други канали за финансиране на тероризма, например събираните в няколко страни волни пожертвувания", посочи Рогачов.

Той напомни и за единодушно приетата в четвъртък резолюция номер 2253 на Съвета за сигурност на ООН, която предвижда мерки и механизми против финансирането на ИД и на други терористични организации.

37-страничният документ на Резолюцията съдържа искане незабавно да се замразят средствата и финансовите активи на терористите, да не се допуска пряка или косвена доставка на оръжия и призив да се предприемат решителни и енергични мерки за прекъсване на потока от финансови активи и икономически ресурси, изпращани на лицата и организациите, свързани с Ал Кайда и "Ислямска държава".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com