"Ислямска държава" взриви три от известните кули гробници на Палмира

4844
"Ислямска държава" взриви три от известните кули гробници на Палмира

Джихадисти на групировката ”Ислямска държава” са взривили три от известните кули гробници на древния пустинен град на Сирия Палмира.

„Те взривиха три кули гробници, най-добре запазените и най-красивите”, заявиха специалисти по антики пред АФП, цитирани от БГНЕС.

Варварският акт е поредният на джихадистите, които по-рано взривиха част от смятания за най-важен храм в древния сирийски град Палмира, съобщиха пред медии хора, които са присъствали на варварския акт. Засега остава неизвестен размерът на щетите, които екстремистите от халифата са нанесли на Храма на Бел, който е на около 2000 г., но местни жители твърдят, че мощна експлозия разтърсила земята.

Информацията за поредното посегателство срещу световната история дойде седмица, след като ИД взриви друг храм в древния град. Екстремистите контролират Палмира от три месеца. Тези най-известни гръко-римски руини се намират в пустинен район на североизток от сирийската столица Дамаск.

Днешният град Палмира е разположен на стратегическо място по пътя между Дамаск и източния гр. Деир ал-Зур. Древният град е важен културен център и е сред други подобни в списъка на ЮНЕСКО на световните паметници на културата.

Палмира има редица монументи и над 1000 древни колони, както и уникален акропол с 500 гробници. В древния град годишно идваха около 150 000 туристи годишно, преди да избухне сирийската гражданска война.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com