Израел: ООН трябва да организира повече конвои за северната част на Газа

1397
Израел: ООН трябва да организира повече конвои за северната част на Газа
Снимка: Getty Images

Израел защити политиката си за допускане на камиони в Газа, като призова ООН да изпрати повече конвои с помощи за опустошената от войната територия, предаде АФП.

"Ако ООН иска да получи повече помощ в северната част на Газа, тя трябва да координира повече конвои", заяви Елад Горен, ръководител на гражданския отдел в COGAT, орган на Министерството на отбраната, който управлява гражданските въпроси в окупираните палестински територии.

Горен също така заяви, че 99% от камионите с помощи, изпращани в Газа, са "одобрени", като се противопостави на съобщенията на ООН и неправителствените организации, че тромавите израелски инспекции блокират доставката на храни и други стоки от първа необходимост.

"Камионите, които са отхвърлени, се връщат за преопаковане, защото съдържат... материали, които Хамас може да използва за своите терористични дейности", каза той на пресконференция на инспекционния терминал на граничния пункт Керем Шалом. "Проблемът не е в нашата инспекция, а в разпределителните възможности на международните организации", добави той.

Още: Борел: Гладът се използва като оръжие във войната в Ивицата Газа

Запитана за твърденията на Горен, Джулиет Тума, говорителка на Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA), заяви, че "проблемът е в израелските власти, които не допускат достатъчно помощи или търговски доставки".

Тума, чиято агенция координира голяма част от разпределянето на помощите в Газа, заяви, че израелските власти контролират броя на влизащите камиони и процеса на проверка.

Ситуацията в Газа

Според хуманитарните работници бавните инспекции и непрозрачните правила за това кои продукти могат да влизат в Газа са забавили пристигането на помощи в управляваната от Хамас територия, където през последните седмици здравното министерство съобщи за 27 смъртни случая от недохранване и дехидратация, повечето от които са деца.

Достъпът до северната част на страната, където нуждите са най-големи, е допълнително затруднен от израелските контролно-пропускателни пунктове, казват те, цитирани от БГНЕС.

Горей Горен посочи от паркинга, където се проверяват камионите с помощи, към страната на Газа и каза, че там се натрупват помощи, въпреки че на репортерите не беше предоставен достъп до палестинската страна, за да проверят твърденията му.

Още: Блинкен: Защитата на цивилните трябва да е главна цел на Израел

Хуманитарната помощ, влизаща в Газа по суша, идва предимно от Египет, проверява се на контролно-пропускателните пунктове Керем Шалом или Ницана, след което се разтоварва в Газа, за да могат палестинските камиони да я разпределят.

Забавянията и пречките на сухопътните пунктове накараха страните да търсят други варианти за доставка на помощ, включително въздушни десанти и морски път от Кипър. Горен похвали разнообразяването на начините за доставка на помощи в Газа и заяви, че неговата агенция е улеснила повече от 35 въздушни десанта в северната част на страната.

Още: ООН: Войната в Газа уби повече деца, отколкото четири години на световни конфликти

Той също така заяви, че по-рано тази седмица шест камиона са успели да влязат през нов пропускателен пункт на два километра южно от град Газа, известен като Gate 96. Първият кораб с помощи за Газа от Кипър отплава тази седмица. Въпреки това групите за помощ подчертават, че доставките по суша са много по-ефективни от алтернативите по въздух и море.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Отиде си дясната ръка на Ким Чен ир

Заради пренаселеност: Китайски алпинисти останаха блокирани на скала повече от час (СНИМКА+ВИДЕО)

Малайзия включва орангутани в дипломацията си

Изтребител F-16 се разби в Сингапур

Заради повреда в колесника: Товарен самолет кацна аварийно в Истанбул (ВИДЕО)

Забравиха го в колата: 7-годишно дете загина в ОАЕ

"Хамас": Това е последният шанс на Израел да си върне заложниците живи (ВИДЕО)

САЩ потвърдиха: Спрели са продажбата на тежки бомби за Израел заради Рафах

САЩ: Граничният пункт "Керем Шалом" ще бъде отворен утре

Нетаняху отхвърли предложението за прекратяване на огъня в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия