Израел разширява операциите в Газа, иска евакуация на голяма болница (ВИДЕО)

1508
Израел разширява операциите в Газа, иска евакуация на голяма болница (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Израел поиска евакуация на болницата "Ал Кудс" в Ивицата Газа в неделя, но лекарите казват, че преместването на стотици пациенти, много от които са в интензивно отделение, би било невъзможно.

Палестинският Червен полумесец съобщава, че израелските въздушни удари продължават в района на ключовото лечебно заведение в град Газа. Смята се, че около 14 000 цивилни са се укрили на територията на болницата, пише BBC.

Още: За пръв път от 18 години: Знамето на Израел се развя в Газа (ВИДЕО)

Израел удря здраво "Хамас"

След поредната нощ на тежки бомбардировки - тази сутрин Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха, че са поразили 600 цели на "Хамас" през последните 24 часа, в сравнение с 450 предишния ден.

Според канала на ЦАХАЛ в Telegram ударите са били нанесени от въздуха, от морето, както и при наземни набези в анклава. "Бяха поразени цели, свързани с "Хамас", включително оръжейни складове, десетки позиции за изстрелване на противотанкови ракети, както и скривалища и оперативни бази на бойците", заяви израелската армия.

Според публикация на ЦАХАЛ в Twitter един от ударите е бил насочен към "място за съсредоточаване на бойна стрелба", при което са били убити около 20 бойци от "Хамас" и други радикални ислямистки движения.

"Войниците са забелязали въоръжени терористи и пускови пост за противотанкови ракети близо до университета "Ал-Азхар" и са насочили изтребител на ВВС да ги удари. Силите на Израел ликвидираха множество терористи, барикадирани в цивилни сгради и терористични тунели, които се опитаха да атакуват силите", добавят от ЦАХАЛ.

Според The New York Times Израел е решил да се въздържи от пълномащабно нахлуване в Ивицата Газа след разговори със САЩ. Служители от Вашингтон твърдят, че именно Щатите може да са разубедили премиера Бенямин Нетаняху. Вместо това Израел провежда ограничени сухопътни операции, поне в началната фаза на въвеждане на войски в анклава.

Междувременно имаше и отговор на изстреляните ракети от Сирия към Израел. В неделя самолет на ВВС на израелската армия нанесе удари по военна инфраструктура на сирийска територия. Има и видео от атаката:

Още: Хуманитарна помощ: 33 камиона са влезли в Газа в неделя

Заплахата от Ливан

ЦАХАЛ дадоха и информация за действията си в Южен и Северен Израел. "От началото на войната, предизвикана от "Хамас" на 7 октомври, войниците от Северното командване на ЦАХАЛ са неутрализирали множество терористични клетки в Ливан. Една терористична клетка беше поразена от ЦАХАЛ след опит да изстреля противотанкови ракети от Ливан", казват израелците.

В Ливан действа "Хизбула", която е финансирана от Иран. Организацията активно обстрелва израелска територия от 7 октомври насам и заплашва с ескалация, ако израелците разширят сухопътната операция в Ивицата Газа.

А на юг терорист от "Хамас" управлявал дрон, който достигнал района на оградата за сигурност в Газа. "И двете заплахи" били неутрализирани.

Още: Президентът на Израел: Искам да е ясно, не се стремим към война с "Хизбула"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com