Израел шпионира ядрените преговори с Иран?

7385
Израел шпионира ядрените преговори с Иран?
Снимка: Getty Images / Guliver

Израел е шпионирал провежданите преговори на САЩ с Иран за перспективите пред иранската ядрена програма с цел да убеди членовете на Конгриса да се противопоставят на споразумение, съобщи Фокс Нюз.

Според публикация в "Уолстрийют джърнъл" усилията за лобиране на Израел разгневили служители от администрацията на Барак Обама, един от които казал пред репортер на вестника, че имало нещо сериозно разместено.

"Едно нещо е САЩ и Израел да се шпионират един друг. Съвсем друго е Израел да открадне тайни на Съединените щати и да ги подаде обратно на американски законодатели, за да нанесе удар на американската дипломация", казал пред вестника високопоставен американски представител.

Други служители допълнили, че Израел е е една от най-агресивно шпиониращите Съединените щати страни, заедно с Русия, Китай и Франция. Това било отречено от израелски представител, който коментирал, че "обвиненията са ясно насочени към подриване на тесните връзки между САЩ и Израел, както и сътрудничеството в областта на сигурността и разузнаването".

Според "Уолстрийт джърнъл" Израел отрекъл шпиониране на американски представители по време на преговорите, тъй като разчитал на други методи, включително информация за иранския преговарящ екип, както и информация от европейски източници за преговорите, особено от Франция, чиято позиция е оценявана като най-близка до тази на Израел.

Публикацията в "Уолстрийт джърнъл" се появи в момент, когато израелският министър по стратегическите дела беше цитиран от Ройтерс да казва, че неговата страна е убедена, че т. нар. сили 5+1 ше се съгласят с "лоша, недостатъчна сделка". "За съжаление е твърде възможно това да се случи", заяви Ювал Щайниц в Париж, където трябваше да се срещне с френски представители, с които да обсъди хода на преговорите. Крайният срок, в който двете страни трябва да се споразумеят по рамката на постоянен договор изтича в края на месеца, а окончателно споразумението трябва да бъде готово до края на юни.

"Уолстрийт джърнъл" съобщи, че израелският премиер Бенямин Нетаняху и посланикът в САЩ Рон Дернер са се споразумели за лобистката кампания към Конгреса малко след постигането на временно споразумение през ноември 2013 г.

Когато преговорите бяха подновени миналата година, членове на американския преговарящ екип предупредиха, че е възможно Израел да търси достъп до техните комуникации. Американски представители също така дадоха конфиденциални брифинги на Израел за развитието на разговорите, но това впоследствие беше прекратено поради опасения на Белия дом за изтичане на деликатна информация.

Дернер за пхърви път посети Капитолийский хълм на 21 януари, в същия ден председателят на Камарата Джон Бонър покани Нетаняху да се обърне към конгреса във връзка с иранската ядрена програма. Говорител на израелското посолство че разговорите през януари не бележат започването на специална кампания и добави, че направената достъпна от Дернер информация е била добре известна на преговарящите страни. Изглежда кампанията имаше обратен ефект, частично поради противоречивостта около речта на Нетаняху на 3 март. Няколко конгресмени от Демократическата партия казаха, че приемането от Нетаняху на поканата на Бонър е в нарушение на протокола.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com