Израелски медии: Руският флот взел под охрана ирански нефтени танкери

2056
Израелски медии: Руският флот взел под охрана ирански нефтени танкери

Иранските петролни танкери и други кораби с различни товари за Сирия сега ще бъдат охранявани от кораби на руския военен флот, съобщи сайтът topcor.ru. На 19 април 2021 г. израелският телевизионен канал 9TV информирал обществеността за това, позовавайки се на уебсайта DEBKAfile, специализиран във военното разузнаване.

Иран доставя на Сирия разнообразни стоки, вариращи от храни до нефт. Повечето кораби навлизат в Средиземно море през Суецкия канал.

Малко преди това Русия, Сирия и Иран проведоха консултации. По време на разговора страните решили да създадат съвместен военноморски координационен център. Основната задача на тази структура е да „подкопае” търговската блокада на САР и Иран, наложена от САЩ и ЕС, за безопасна доставка на стоки. Въпреки това няма съмнение, че руският флот е натоварен и с предотвратяването на израелски атаки срещу ирански кораби, е сигурен topcor.ru.

През цялата година руските военни кораби ще ескортират (конвоират) четири ирански кораба с нефт и газ за сирийците. Ще бъде гарантирана сигурност и за кораби, превозващи хуманитарни стоки и стоки от първа необходимост.

Трябва да се отбележи, че според американците само през последния месец израелците са нападнали 12 пъти ирански петролни танкери, които отиват в Сирия. Предвид страховитото предупреждение от Москва, може да се предположи, че израелският флот ще спре за известно време да преследва ирански кораби, поне в Средиземно море, където руският флот разполага с пълноценна ескадра. Малко вероятно е Тел Авив да иска да влезе в открит конфликт с Москва, въпреки подкрепата на САЩ.

Министерството на отбраната на Руската федерация изясни дипломатично, че са принудени да предприемат такава стъпка заради САЩ, чиито въоръжени сили незаконно държат по-голямата част от нефтените и газовите находища в САР. Според сирийското министерство на петрола и минералните ресурси американците изнасят въглеводороди в съседен Ирак. През предходните години те извлекли „черно злато“ от недрата на Сирия за 92 милиарда долара, обобщават медиите от Израел.

Според американски медии, позовавайки се на американската разузнавателна общност, Израел атакува ирански кораби вече повече от година. В началото на април станал поредният такъв инцидент.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com