Японците в паника: Усилват се връзките на Курилите с „голямата” Русия

2026
Японците в паника: Усилват се връзките на Курилите с „голямата” Русия
Снимка: Getty Images / Guliver

Читателите на японския вестник "Хокайдо Шимбун" реагираха изключително негативно насъобщенията за появата на нови руски кораби в Охотско море: те трябва да свържат остров Сахалин с островите на южнокурилския хребет, които са част от Сахалинския регион.

Японската реакция е цитирана от РИА Новости. Авторите на статията разказват за плановете на местните власти да пуснат ферибот за товарно-пътнически кораб "Адмирал Невелской". Освен това, както беше отбелязано по-рано в пресслужбата на правителството на Сахалинска област, и корабът „Павел Леонов” скоро ще започне да пътува по същото трасе.

Японските читатели обаче, вместо да се радват за съседите си, посрещнаха тази новина с враждебност на щика към пушката Arisaka, тъй като според тях развитието на морския трафик в региона най-накрая „осигурява островите на Южнокурилския хребет за Русия“.

Читателите пишат: „Адмирал Невелской“ е мощен инструмент за укрепване на транспортните връзки между Сахалин и трите северни острова - Итуруп, Кунашир и Шикотан”; „Русия се стреми да подобри условията на живот на островите и засилва присъствието си там”; „С действията си Русия иска едно: да засили контрола си над островите.”

Други читатели обаче добавят: „Японците забравят за реалността и се забавляват с илюзии! Следователно Русия ни се смее!” „Трябва да гледате на нещата реалистично. И се поучете от уроците по история! Не можем да върнем островите!”

Ще свърши ли някога тази гневна реторика и никога няма ли да се успокоят японците? За какъв вид съвместна икономическа дейност можем да се говори, ако японците са толкова негативно настроени срещу всякакви стъпки, насочени към развитието на Курилските острови?

Пускането обаче на два нови кораба наистина ще се превърне във важна стъпка в развитието на целия регион.

Понастоящем само корабът „Игор Фархутдинов“, собственост на частна компания, следва маршрута от пристанището Корсаков (Сахалин) до Шикотан-Кунашир-Итуруп“, обясняват експерти на РИА Новости. Едно пътуване в едната посока е около 18 часа, така че той ходи напред-назад веднъж седмично. Но той е сам, периодично се нуждае от ремонт, подмяна на екипажа и т. н. Освен това, когато ледената обстановка не позволява морски транспорт, Курилските острови са напълно зависими от авиацията, чиято работа също зависи значително от метеорологичните условия.

След пристигането на адмирал Невелской от завода в Санкт Петербург, се очаква редовно курсове в края на май - началото на юни, веднага след като екипажът бъде сглобен. А през август-септември очакваме още един кораб от същия проект.

Важното е, че те ще извършват не само пътнически, но и товарни контейнерни превози, което ще даде тласък на икономиката на региона, ще позволи снабдяване на всички сектори на националната икономика, например доставка на пресни храни. В допълнение, туристическият поток ще се увеличи, както и сезонни служители на риболовни компании. Смятаме, че това ще помогне да се утрои наличността на островите. В крайна сметка транспортните връзки винаги са били основното главоболие в нашия регион.

Въпросът за „северните територии“ се превърна в своеобразна национална идея, политиците зависят от тази демагогия, пише РИА Новости. „Е, представете си, че германците биха искали от нас след 70 години Кьонигсберг (

Калининград”. Но германците действаха по-умно и вече не претендират нито за Елзас, нито за Лотарингия, нито за Гданск, нито за Судетите. А японците са „пораснали“ с такава зависимост - нещо подобно „расте“ в украинската политика по въпроса за Крим.”

Превод със съкращения: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Резултатите ще бъдат различни": По близо ли е "Хамас" до примирие в Газа?

СЗО предупреди за кървава баня, ако Израел атакува Рафах

Десетки загинаха при свлачище и наводнение в Индонезия

Израел ограничава хуманитарната помощ за Газа

Израел с атака срещу военна структура на "Хизбула" (ВИДЕО)

Захарова предупреди Запада: Действия срещу Крим ще получат ответен удар (ВИДЕО)

Силно земетресение разтърси Филипините

25 девствени момичета всяка година: Отрядите за удоволствия на Ким Чен Ун (СНИМКИ)

Четири деца загинаха след израелска атака в Рафах (ВИДЕО)

Експлозии в Московска и Ленинградска област (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com