Япония и Китай пак си проговориха

18137
Япония и Китай пак си проговориха
Снимка: Getty Images / Guliver

На първите официални разговори между министрите на външните работи на Япония и КНР от две години се състоя откровен обмен на мнения, заяви пред журналисти в Пекин японският външен министър Фумио Кисида.

Проведохме откровен обмен на мнения, насочен към подобряване на отношенията между двете страни, посочи Кисида след среща с китайския външен министър Ван И. Двамата участват в срещата на Азиатско-тихоокеанския икономически форум в китайската столица.

Япония и Китай се договориха за скорошно възобновяване на междуправителствения диалог, прекъснат заради изостряне на отношенията им, предаде БГНЕС.

Отношенията между Токио и Пекин са изострени заради териториален конфликт относно островите Сенкаку (Дяоюйдао, както ги наричат китайците). Япония отказва да води преговори по този въпрос, придържайки се към позицията, че островите са изконна японска територия. Китай категорично не е съгласен с тази позиция и настоява, че островите са били насилствено отнети от Пекин заедно с Тайван и трябва да бъдат върнати, тъй като по условията за капитулацията от 1945 г. Япония се е отказала от териториите, присвоени в резултат на агресия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com