Япония инициира кампания с призив към младите: "Пийте повече алкохол"

4426
Япония инициира кампания с призив към младите: "Пийте повече алкохол"
Снимка: Getty Images

Японското правителство понася необичаен финансов удар, причината за който е, че младите хора не пият достатъчно. От началото на пандемията баровете и другите заведения, продаващи алкохол, са силно засегнати от COVID-ограниченията, което води до рязък спад на продажбите - и съответно, на приходите от данъци върху алкохола в третата по големина икономика в света.

Решението на правителството? Обявява конкурс за намиране на нови начини за насърчаване на младите хора да пият повече.

Дрешки за кучета и котки с вентилатор за жегата изобретиха в Япония (ВИДЕО)

Производител на дрехи от Токио се е обединил с ветеринарни лекари, за да създаде вентилатор за домашни любимци, с надеждата да привлече...

Кампанията "Саке Вива!" под прекия контрол на Националната данъчна агенция приканва участниците да представят идеи как да "стимулират търсенето на алкохол сред младите хора". Дадени са и примери - чрез нови услуги, промоционални методи, продукти, дизайн и дори техники за продажба, използвайки изкуствен интелект или метавселената, се посочва на официалния уебсайт на конкурса.

"Вътрешният пазар на алкохолни напитки се свива поради демографските промени, като например намаляването на раждаемостта и застаряването на населението, както и промените в начина на живот, дължащи се на въздействието на COVID-19", съобщава правителството. Добавя се, че конкурсът има за цел да "привлече по-младото поколение и да съживи индустрията".

Конкурсът включва рекламни идеи за всички видове японски алкохол, като кандидатурите са отворени до 9 септември. Финалистите ще бъдат поканени на експертна консултация през октомври - преди финалния турнир през ноември в Токио. Победителят ще получи подкрепа за комерсиализацията на своя план, съобщават от данъчната служба.

Но не всички са съгласни с това. Много граждани на Япония вече критикуваха данъчната агенция. "Шегувате ли се с мен?", пише потребител в Twitter. "Да стоиш далеч от алкохола е нещо добро!".

Други изтъкват, че изглежда неподходящо правителствена агенция да насърчава младите хора да пият и че кампанията не е взела предвид рисковете за здравето.

7 изумителни факта за Япония, които не знаете

Япония е една от водещите страни в света, която придобива значителна популярност в последните 20 години. Азиатската култура, кухня и тр...

Министерството на здравеопазването на Япония и в миналото е предупреждавало за опасностите от прекомерното пиене. В публикация на уебсайта си миналата година то нарече повишената консумация на алкохол "основен социален проблем", който продължава да съществува въпреки неотдавнашното забавяне на потреблението. И призова хората с нездравословни навици на пиене да "преразгледат" връзката си с алкохола.

Говорител на министерството сега е отказал да коментира конкурса на данъчната агенция, когато от CNN са се свързали с ведомството.

Япония, както и няколко други държави в Азия, поддържаха строги ограничения през по-голямата част от пандемията, като затваряха обществени места и намаляваха работното време на ресторантите. Според Министерството на икономиката, търговията и промишлеността особено тежко са засегнати изакаите - японският вариант на кръчма или таверна - като по последни налични данни продажбите са намалели наполовина от 2019 до 2020 г.

С по-малкото възможности за пиене на обществени места - процентът на "домашното потребление", или пиене вкъщи, "се е увеличил значително", заявяват от министерството.

Но младите хора се открояват като изключение. Около 30% от хората на възраст между 40 и 60 години пият редовно, т.е. три или повече дни в седмицата, в сравнение с едва 7,8% от хората в 20-те си години.

Лекар разкри кога алкохолът води до напълняване

Консумацията на алкохол често е една от причините за напълняване. Кога алкохолът води до напълняване? Висококалоричните алкохолни нап...

В доклад от 2021 г. данъчната агенция посочва, че митата върху алкохола са били основен източник на приходи за правителството в продължение на векове, но през последните десетилетия са намалели. През 2021 г. Япония е получила 1,1 трилиона йени (8,1 милиарда долара) от данък върху алкохола - 1,7% от общите данъчни приходи. За справка, през 2011 г. този процент е бил 3%, а ако се върнем още по-назад към 1980 г., ще видим числото 5%.

Япония отмени извънредното положение през октомври 2021 г., което позволи на ресторантите отново да продават алкохол и да работят до по-късно, но ограниченията в някои части на страната останаха в сила до март тази година. Оттогава възстановяването на държавата е по-бавно от очакваното, възпрепятствано от нарастващата инфлация, икономическото въздействие на войната в Украйна и неотдавнашното нарастване на случаите на COVID-19, което доведе до нови и продължителни мерки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com