Япония ще подсилва икономическия си растеж с покачване на раждаемостта

4242
Япония ще подсилва икономическия си растеж с покачване на раждаемостта

Япония планира мерки за увеличаване на раждаемостта като улеснен достъп до детски надбавки и данъчни облекчения за млади семейства. Причината за реформите е най-продължителната липса на икономически растеж в съвременната история на страната, информира БГНЕС.

Населението на Япония започна да намалява преди 4 години след много предупреждения, че раждаемостта е прекалено ниска.

Япония въвежда 12-цифрови лични идентификационни номера

Днес в Япония влиза в сила закон, изискващ за всички граждани да имат лични 12-цифрови номера, съобщи ТАСС, цитирана от БНР. Те щ...

„Искам решително да се справим с демографския проблем и да поставим ударението върху политики, които ще доведат до увеличаване на раждаемостта,“ заяви японския премиер Шинзо Абе.

Действията му са привествани от много икономисти. Според други експерти мерките на правителството са прекалено закъснели и ще е трудно да се стигне до икономически растеж, без да се позволи имиграция в огромни пропорции. Такова решение среща неодобрението на много политици и граждани, които ценят хомогенността на японското общество.

Премиерът Абе цели повишаване на раждаемостта и икономически растеж чрез намаляване регулациите върху забавачниците и улесняване на завръщането към работа на млади майки. Други мерки са данъчни облекчения за служителите на непълен работен ден и по-ниски лихви върху заеми за хора с висше образование.

Целта е да се предотврати спада в населението под 100 милиона души при 127-милиона численост в момента. Развитите икономики обикновено изискват раждаемост от 2,1 деца на една жена. Стойността в Япония в момента е 1,4.

Япония обмисля да приема сирийски бежанци като студенти

Докато бежанците от Сирия и други страни от региона заливат Европа, японското правителство започна да обмисля възможността да приеме ча...

Според прогнозите населението на страната ще намалее с една трета до 87 милиона души през 2060.

Действията на японското правителство последваха решението на китайските власти да изоставят политиката „едно дете на семейство“, отново с цел икономически растеж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com