Япония вън от играта: Вече не е третата най-голяма икономика в света

5237
Япония вън от играта: Вече не е третата най-голяма икономика в света
Снимка: iStock

Икономиката на Япония се сви неочаквано поради слабото вътрешно потребление, което тласка страната към спад и я кара да загуби позицията си на третата по големина икономика в света след Германия, предава CNN.

Вътрешното търсене е особено слабо. Всички основни категории вътрешно търсене, включително потребителските разходи, са отрицателни. Положителен принос има само външното търсене, което се обхваща от износа на стоки и услуги. Личното потребление, което представлява половината от икономиката, е намаляло с 0,9% на годишна база през четвъртото тримесечие, тъй като японските потребители се борят с по-високите цени на храните, горивата и други стоки.

Япония внася 94% от основните си енергийни нужди и 63% от храните си, така че отслабената йена значително допринася за по-високите разходи за живот, казва Нийл Нюман, базиран в Токио стратег в Japanmacro, пред CNN. Йената се срива с 6,6% спрямо щатския долар от началото на тази година, което я прави една от най-зле представящите се сред валутите, използвани от Групата на 10-те индустриализирани нации.

Още: Тодор Тагарев се срещна с посланика на Япония Н. Пр. Хисаши Мичигами

Снимка: iStock

Подобно на Япония, Германия е бедна на ресурси, има застаряващо население и е силно зависима от износа. Най-голямата икономика в Европа също беше разтърсена от нарастващите цени на енергията, причинени от войната на Русия в Украйна, повишаващите се лихвени проценти в еврозоната и хроничния недостиг на квалифицирана работна ръка.

Докато японските производители на автомобили и други износители се възползват от отслабената йена, което прави стоките им по-евтини на международния пазар, кризата с работната ръка в страната е по-лоша от тази в Германия. Освен това се бори да се справи с ниската раждаемост, предава The Guardian.

Още: Японската централна банка запази свръхниските си лихви

Очаква се възстановяване

Инвестициите в жилища от частния сектор се сриват с 4%. Външното търсене обаче подкрепя общия растеж. Износът скача с 11% на годишна база спрямо предходното тримесечие, подпомогнат от отслабената йена. По-специално, входящото потребление, включително разходите на туристите, рязко се е повишило.

Някои икономисти казват, че рецесията вероятно ще се успокои през следващите месеци. Частното потребление трябва да се подобри, имайки предвид стабилизирането на инфлацията и очакван ръст на заплатите. От страна на инвестициите, силните корпоративни печалби и стабилното търсене на ИТ също ще доведат до увеличаване на инвестициите в съоръжения, казва Мин Джу Канг, старши икономист в ING Group. Коефициентът на безработица пада до единадесетмесечно дъно от 2,4% през декември. Анализаторите от Capital Economists заявяват, че очакват БВП за четвъртото тримесечие да бъде ревизиран нагоре през март и че е малко вероятно данните за БВП да попречат на Централната банка на Япония да прекрати своите отрицателни лихвени проценти през април.

Инвеститорите в страната остават оптимистични. Пазарът на акции в Япония имаше изключителна година през 2023 г., като индексът Nikkei се повиши с 28%, което го прави най-добре представящият се пазар в Азия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com