Какво означава новият ракетен опит на Северна Корея?

9771
Какво означава новият ракетен опит на Северна Корея?
Снимка: Getty Images/Guliver

На 28 ноември Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета, която летеше на по-голяма височина и по-дълго в сравнените с изстреляните по-рано ракети. Това е дръзко предизвикателство срещу президента Доналд Тръмп, след като той върна страната в писъка на държавите, спонсориращи тероризма.

Министърът на отбраната Джим Матис изрази силно безпокойство от техническия напредък, демонстриран по време на 53-минутния полет на ракетата, която бе изстреляна североизточно от Пхенян и падна в Японско море, пише американското издание New York Times.

Какво забранява КНДР - вижте една подробна класация

Ракетните и ядрените опити на Северна Корея привличат все по-често вниманието на света към последния истински бастион на комунизма. Зат...

По-рано днес, 29 ноември, Северна Корея официално обяви за успешно изпробване на наскоро създадената междуконтинентална балистична ракета "Хвасон-15", която по думите й може да нанесе удар с тежката си ядрена бойна глава, където и да е в континенталната част на САЩ.

Дейвид Райт от „Съюз на обезпокоените учени“ (Union of Concerned Scientists) отбеляза, че тази ракета се показа в по-добра светлина от другите две, изстреляни през юли, и демонстрира радиус на действие над 8000 мили – тоест може да достигне Вашингтон или всяко друго място от континенталната част на САЩ.

"Това е твърде впечатляващо, то е плод на това, което те са правили по-рано. Това е демонстрация на мускули, за да покажат на САЩ, че продължават да постигат успехи“, смята той.

Все пак Райт отбелязва, че севернокорейците в опита им да увеличат радиуса на действие на ракетата са могли да я заредят с имитационна бомба, чието тегло да е малко, или пък да я изстрелят празна. Ето защо преодоляното от нея разстояние, макари да впечатлява, не означава автоматично, че е налице действаща междуконтинентална балистична ракета, способна да носи термоядрена бойна глава, допълва БГНЕС.

Северна Корея вероятно ще направи нов ядрен опит

Според китайски източници Северна Корея най-вероятно ще проведе още едно ядрено изпитание преди да приключи разработката на своята оръж...

Според високопоставен служител на Белия дом въпреки всички свидетелства за технически постижения не трябва да се надценява сегашния опит с оглед на броя на ракетните изпитания, извършени от Северна Корея тази година. Белият дом очакваше някакво отмъщение, след като миналата седмица върна Северна Корея в списъка на държавите спонсори на тероризма.

Според високопоставените чиновници президентът Тръмп ще продължи политика на сплотяване на държавите за оказване на икономически натиск върху Северна Корея, засилена със заплахи от военни действия.

Някои експерти предполагат, че сега Северна Корея зарежда ракетите с гориво в хоризонтално положение, преди да ги изправи в стартово положение на площадката за изстрелване. „Това намалява времето, в което ракетите стават видими, до момента на излитането им, което пък на свой ред намалява вероятността САЩ да нанесат удар до изстрелването на ракетата“, поясни Роджър Бейкър от аналитичната агенция Стратфор.

Американските официални лица не предоставиха никакви доказателства за хоризонталното зареждане на ракетата, но признаха, че Северна Корея търси начини да намали способността на САЩ да нанесат превантивен удар“. 

Глас от КНДР: При война със САЩ, ще спечелим

КНДР не се съмнява в собствената си победа, в случай на военен конфликт със САЩ. Това заяви в интервю за вестник "Нейшън" посланикът на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com